Hlavní obsah

Pár na Břeclavsku zvládl v autě komplikovaný porod, otec musel dítě oživit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novosedly (Břeclavsko)

Život svému dítěti zachránil muž u Novosedel na Břeclavsku, který vezl v noci na čtvrtek svoji rodící manželku do porodnice. Porod byl překotný a syn se mu narodil přímo v osobním autě. Muži při porodu radila prostřednictvím telefonické linky 155 porodní asistentka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dítě se ale narodilo předčasně a na svět přišlo koncem pánevním. Mělo potíže s dýcháním. Novopečený otec zvládl i jeho oživování, řekla v pátek mluvčí záchranné služby Barbora Zuchová.

"Takovéto situace, kdy je souběh několika negativních faktorů a rodí se překotně v terénu, se stávají jen velmi zřídka. Otec v tomto případě zvládl vše na jedničku," uvedla mluvčí.

V porodnici by zvolili císařský řez

I když ještě při jízdě autem přivolal muž telefonicky záchrannou službu, nedalo se na její příjezd čekat. Dítě chtělo na svět, a jak se ukázalo, nikoli hlavičkou napřed, jak je to běžné, ale koncem pánevním, tedy zadečkem napřed.

Podle Zuchové jde z porodnického hlediska o poměrně velkou komplikaci. V porodnici se často řeší císařským řezem.

Dítě mělo potíže s dýcháním

Narozením chlapečka ale problémy neskončily. "Otec novorozence musel podle instrukcí operátorky zahájit okamžitou resuscitaci dítěte, protože mělo potíže s dýcháním. Sanitka byla v té době na cestě," uvedla mluvčí. Muž zvládl několik minut oživování miminka, a to až do příjezdu záchranářů.

Do nemocnice byl už chlapeček i s maminkou převezen, když už dýchal dostatečně. Porod až do příjezdu záchranářů trval asi deset minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám