Hlavní obsah

V Česku rekordně přibylo nakažených HIV

– Praha

Lékaři v Česku evidovali letos za prvních šest měsíců 129 nových pacientů s virem HIV. Je to nejvyšší počet za první pololetí od roku 1985, kdy se nákaza v zemi začala sledovat. Údaje poskytla národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rychlotest na HIV.

Článek

Od ledna do konce června přibylo deset pacientů s AIDS. Sedm nemocných zemřelo. HIV pozitivním matkám se narodily čtyři děti. Celkem laboratoř od počátku sledování zaznamenala 2251 nakažených. U 410 lidí choroba AIDS už propukla. Zemřelo 209 osob.

„Trend výrazného nárůstu počtu nově zjištěných případů infekce HIV pokračuje. Za posledních 12 měsíců od loňského července do konce letošního června bylo zjištěno celkem 267 nových případů,“ uvedla laboratoř. Jen v červnu přibylo 18 nových nakažených a dva pacienti s AIDS.

Jen v červnu přibylo 18 nových nakažených a dva pacienti s AIDS. Letos v prvním pololetí se nejvíc nových případů objevilo v Praze. Byla jich tam víc než polovina. Jedenáct procent nových nakažených bylo v Moravskoslezském kraji a desetina ve Středočeském kraji.

Počet nakažených stoupá už 11 let

Vir HIV lékaři od roku 1985 potvrdili u 1880 mužů a 371 žen. Objevili ho pak také u 386 cizinců a cizinek. Pacientů s virem HIV výrazně přibývá od roku 2003. Loni byl zatím počet nakažených rekordní, letošek ho ale zřejmě překoná. Minulý rok testy potvrdily infekci u 235 lidí – u 211 mužů a 24 žen. Devět osob nemoc AIDS připravila o život, dalších šest nakažených virem HIV zemřelo z jiné příčiny.

Dosud se v Česku provedlo téměř 22,9 miliónu testů. Z nich 3,3 miliónu podstoupily těhotné ženy. Celkem 15,7 miliónu vyšetření zdravotníci dělali dárcům krve a orgánů. Na vlastní žádost se nechalo vyšetřit zhruba 335 400 lidí.

Nejčastější příčinou nákazy je nechráněný sex

Nejčastěji se pacienti nakazili při sexu. Zhruba tři pětiny infikovaných tvořili homosexuálové a bisexuálové, čtvrtinu heterosexuálové. Vir HIV se z matek přenesl také na šest dětí. Čtrnáct osob se infikovalo při transfuzi krve. Experti ale zdůrazňují, že takový případ se v Česku čtvrt století neobjevil.

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

I když podle odborníků Česko patří ve světě i v Evropě k zemím s nižším výskytem infekce, varující je prudký nárůst počtu pacientů. Zástupci neziskových organizací i lékaři upozorňují na to, že strach z nemoci opadl a lidé se před ní přestávají chránit. Sexuální chování se navíc uvolnilo. Díky moderní léčbě také pacienti mohou žít výrazně déle. Lékaři ale zdůrazňují, že i když nová terapie má méně vedlejších účinků, přesto je stále nepříjemná a nemoc nevyléčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám