Hlavní obsah

Jurečka vyzval k nákupu českých potravin ohrožených ruskými sankcemi

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ČTK, Václav Lang

Po vzoru Polska vyzval ve čtvrtek ministr zemědělství Marian Jurečka občany k tomu, aby podpořili české zemědělce a výrobce a nakupovali tuzemské potraviny ohrožené ruskými sankcemi. Jde zejména o mléko, maso, mléčné výrobky nebo ovoce a zeleninu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Jako ministr zemědělství České republiky a člen KDU-ČSL, tedy strany, která prosazuje principy demokracie, práva a svobody, vyzývám všechny občany, aby v co největší možné míře podpořili naše zemědělce a potravináře nákupem českých potravin. Jedná se především o mléko a mléčné výrobky, maso, ovoce a zeleninu,“ uvedl ministr v tiskové zprávě.

Dodal, že v této souvislosti osloví dopisem také velké obchodní řetězce, aby i ony podpořily tuto iniciativu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Chci zároveň jasně zdůraznit, že Rusko nesmí svévolně pošlapávat principy svobody a demokracie, na kterých je založena evropská společnost a stejně tak i platná a všeobecně přijímaná pravidla mezinárodního obchodu,” dodal Jurečka.

Podobně se v minulých dnech zachovalo Polsko, kde po ruském embargu na dovoz polských jablek vznikla akce právě na podporu zvýšeného nakupování jablek. [celá zpráva]

Mimořádné jednání EU

Kvůli ruskému embargu na dovoz vybraných unijních potravin se v nadcházejícím týdnu mimořádně sejdou představitelé Evropské unie pro zemědělskou politiku. Ve čtvrtek to oznámil francouzský ministr zemědělství Stéphane Le Foll.

Mimořádné zasedání unijního výboru pro zemědělský trh se bude zabývat možnými dopady ruských sankcí.

Le Foll v této souvislosti sdělil, že francouzská diplomacie je již v kontaktu s vládami Německa a Polska. Paříž chce dosáhnout toho, aby tyto tři země v reakci na embargo zaujaly společný postoj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám