Hlavní obsah

Dienstbier neunesl prohru, reagoval Babiš na trucujícího ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier nebude dál pracovat na přípravě služebního zákona, který je podle něj dohodou s opozicí zprzněn. Ministr financí Andrej Babiš v reakci na to řekl, že Dienstbier neunesl prohru při vyjednávání o kompromisním návrhu s opozicí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

"Pan Dienstbier asi neunesl tuto prohru, která je ale z hlediska přijetí služebního zákona, který Česká republika potřebuje, marginální. Mám za to, že stejný názor má i premiér, což plyne ze včerejšího jednání. Ustoupili jsme všichni ve prospěch České republiky," míní zase ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Premiér Bohuslav Sobotka považuje za logické, že Dienstbier nebude na přípravě zákona, který nyní spadal pod něj, dál pracovat. Jeho úkol převezme ministerstvo vnitra.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dienstbier trval na tom, aby bylo v rámci připravovaného služebního zákona zavedeno generální ředitelství státní služby. Místo osoby, která by tento úřad vedla, bude státní tajemníky navrhovat příslušný ministr a schvalovat je bude vláda. Dienstbier nyní není ochoten převzít za zákon odpovědnost, protože podle něj kvůli dohodě nebude dostatečně odpolitizovaná státní správa.

Podle Sobotky, který dříve na vzniku úřadu také trval, je kompromis s opozicí vítězstvím pro Českou republiku.

"Odpovědnost za přípravu zákona se na základě dohody mezi vládou a opozicí přesouvá z úřadu vlády na ministerstvo vnitra, a je tedy zcela logické, že ji nadále nebude zajišťovat Jiří Dienstbier, ale ministr vnitra (Milan) Chovanec,” řekl Sobotka.

Nechce jednat s EU

Dienstbier dál odmítá vyjednávat s EU, domnívá se, že kompromis negarantuje splnění podmínek pro čerpání peněz z evropských fondů. Dienstbier bude chtít, aby s EU dál jednala ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. Ta řekla, že dohodnuté znění zákona nebude pro EU problém, totéž si myslí i premiér.

"V Bruselu normu obhájíme, i komise totiž přivítá fakt, že bude schválena včas a za podpory velké většiny politických stran. To dává zákonu o státní službě šanci na to, že se nebude měnit po každých volbách," míní Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám