Hlavní obsah

Sobotka: Dopady ruských sankcí by měla řešit Evropa jednotně

– Praha
Novinky, Václav Lang

Premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že proti ruským sankcím by měla Evropa postupovat jednotně a případně se na kompenzacích jejich dopadů podílet finančně. Řekl to na tiskové konferenci po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Podle Sobotky je potřeba postupovat jako Evropská unie jednotně. Připomněl v této souvislosti, že také Česká republika podpořila prvotní sankce proti Rusku „v rámci naší solidarity“.

Proto nyní předpokládá i jistou solidaritu od Evropy v případě závažnějších dopadů ruských sankcí. „Pokud zde budou větší dopady sankcí, určitě je to téma pro Evropu,“ prohlásil s tím, že by se případné zdroje na kompenzaci ztrát měly hledat v evropských zdrojích.

V rámci České republiky počítá s tím, že ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek je v kontaktu s exportéry, zatímco ministr zemědělství Marian Jurečka v kontaktu se zemědělskými producenty a probírají s nimi případné problémy.

Sankce mohou přímo omezit exportéry či výrobce nebo nepřímo zúžit prostor na trhu, kdy se část produkce zemí přesměruje na vnitřní trhy, podotkl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám