Hlavní obsah

Sobotka s Babišem uvažují o snížení DPH na potraviny

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uzavřel ve čtvrtek sérii několika bilančních návštěv na jednotlivých resortech. Jako poslední navštívil vicepremiéry Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) a Andreje Babiše (ANO). S ministrem financí se shodli, že by rádi do budoucna prosadili snížení DPH na potraviny, která v současnosti činí 15 procent.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) a ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Je důležité, aby se optimalizace DPH dotkla nějakým způsobem potravin,“ prohlásil premiér. „Z hlediska spotřeby je to hodně negativní,“ zhodnotil současnou 15procentní úroveň.

Sobotka by rád následně snížil také DPH u léků.

Podobně hovořil také ministr financí Andrej Babiš, který označil daň za potraviny za obrovskou. Připomněl také, že například ve Velké Británii je její hodnota nulová. „Je to v rovině úvah a je to v rovině revize všech daní,“ komentoval případné snížení.

Babiš: Deficit bude nižší

Oba představitelé se shodli, že prioritou vlády je nyní příprava zákona o státním rozpočtu. Pochválili si, že díky středeční dohodě s opozicí na výsledné podobě služebního zákona se podařilo odblokovat zářijovou schůzi Sněmovny, kde tedy bude možné začít řešit zákony spojené s rozpočtem.

Babiš uvedl, že se ministerstvu financí podařilo za prvních sedm měsíců zvýšit zisky o 25 miliard. „Dá se očekávat, že deficit bude nižší, než bylo plánováno,“ připustil. Předpokládá také, že dluh, který byl koncem roku 2013, zůstane stejný i koncem roku 2015.

Schodek rozpočtu by měl být podle Babiše letos zhruba 90 miliard. Schválená výše je přitom 112 miliard korun.

Bělobrádek chce 900 miliónů na vědu

Už dopoledne se premiér setkal v Ústavu organické chemie a biochemie s ministrem pro vědu a výzkum Pavlem Bělobrádkem. Společně si slíbili, že je potřeba finančně podporovat právě vědu a výzkum a vypracovat v této oblasti dlouhodobý výhled.

„Nezbytná je koordinace financování vědy a výzkumu na jedné straně z národních zdrojů a na druhé z financí Evropské unie,“ poznamenal Sobotka.

Bělobrádek prohlásil, že by chtěl od ministra financí na vědu a výzkum 900 miliónů. Babiš později uvedl, že se zvýšením počítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám