Hlavní obsah

Špičky ČSSD vypovídají Špidlovi poslušnost

Právo, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

K ojedinělé jednotě dospěli v těchto dnech obvykle rozhádaní sociální demokraté. Jak stoupenci prvního místopředsedy Stanislava Grosse, tak příznivci expremiéra Miloše Zemana na zítřejším jednání předsednictva ČSSD shodně chtějí vypovědět předsedovi soc. dem. Vladimíru Špidlovi poslušnost a přiblížit tak jeho odchod z čela soc. dem.

Článek

Právu to potvrdila většina klíčových členů předsednictva ČSSD s tím, že nebudou souhlasit s termínem svolání ÚVV, který Špidla svým rozhodnutím určil na 11. července, a naopak prosadí, že ústřední výkonný výbor, na němž se očekává procedura vyslovení důvěry vedení soc. dem., proběhne už 26. června.

Gross Právu řekl: "Já spíše podpořím variantu, aby se urychlilo konání ÚVV, a to hlavně z toho důvodu, že si nemyslím, že by prospělo atmosféře v ČSSD, kdyby řada soc. demokratů měla pocit, že je někdo znásilňuje a jednání ÚVV oddaluje."

Tím někým mohl myslet jedině Špidlu, protože právě předseda svolal ÚVV až na 11. července, když využil svého práva, které plyne ze stanov ČSSD. Špidlovi odpůrci ale hodlají využít jiného článku stanov, podle něhož může svolat mimořádné jednání ÚVV právě celostátní předsednictvo.

Kdyby k urychlení termínu došlo, byl by to jasný signál, že ústřední orgány soc. dem. vypověděly předsedovi poslušnost, a vyslovení nedůvěry by bylo už jen formálním aktem.

Že variantu rychlejšího svolání ÚVV podpoří, řekli včera Právu mj. předseda středočeské krajské organizace Richard Dolejš, poslanci Michal Kraus, Hana Orgoníková a Ladislav Skopal, senátor Richard Falbr, místopředsedkyně ČSSD Marie Součková a šéf výkonného výboru Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna. Již dříve to dal vědět poslanec Josef Hojdar.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach a šéfka pražské soc. dem. Petra Buzková rezolutní odpověď nedali, ale naznačili, že nemají silné argumenty pro konání ÚVV podle Špidlova přání. Předsednictvo má 32 členů s hlasem rozhodujícím.

Špidla by si mohl postavit hlavu

Stranické stanovy však dávají Špidlovi teoretickou šanci, jak získat čas, setrvat na svém termínu ÚVV a oddálit vyřizování účtů až do 11. července. Podle stanov je sice předseda povinen svolat mimořádný ÚVV, rozhodne-li se tak předsednictvo nebo dvě pětiny členů ÚVV, ale ukládá se mu, že tak má učinit do 30 dnů.

Špidlovým formálním argumentem by se mohl stát fakt, že 11. červenec jako den svolání ÚVV by tomuto požadavku stanov plně vyhovoval. Pokud by se však předseda pustil se zbytkem vedení do tak vyostřeného konfliktu, mohl by vyjádření nedůvěry očekávat sice o několik dnů později, ale zato s téměř stoprocentní jistotou.

Bývalí rivalové spolu proti předsedovi

Členové předsednictva budou zasedat pod silným tlakem svých krajských organizací. Je pozoruhodné, že nejrazantněji se zatím vyjádřili představitelé dříve odlišných uskupení v soc. dem.

Na jedné straně jde o tradičně nezemanovské Středočechy, jejichž předseda Dolejš včera Právu řekl: "Neslyšel jsem od žádného člena krajského předsednictva ani od zástupců okresů, že by na ÚVV vyslovil Špidlovi důvěru. Troufám si odhadnout, že ÚVV nevyjádří důvěru Vladimíru Špidlovi. Nejsme totiž přesvědčení, že by byl garantem změny stranické a vládní politiky, která je nezbytná po evropských volbách."

Podle Dolejše by měl ÚVV naopak skončit vyslovením důvěry Grossovi, který by byl podle stanov pověřen řízením strany až do řádného sjezdu v březnu 2005.

Na straně druhé ostře protišpidlovsky se už ve středu večer vyjádřil moravskoslezský krajský výkonný výbor, který v minulosti až na výjimečná krátká období patřil spolu s ústeckou regionální organizací k největším Zemanovým oporám. Ve svém usnesení doporučil moravskoslezský KVV co nejrychleji, nejpozději do 30. června, svolat ústřední výkonný výbor.

Špidlovi doporučil rezignovat na funkci předsedy ČSSD. Dále chtějí moravskoslezští soc. dem. rekonstruovat vládu tak, aby v ní nebyla Unie svobody, urychlit svolání sjezdu soc. dem., aby se konal do konce roku, a také zajistit "narovnání vztahů s Milošem Zemanem".

Zeman jde mezi stranické přátele

Ačkoliv expremiér ČTK ve středu řekl, že se přes víkend bude v Praze věnovat rodině, zúčastní se podle předsedy ČSSD v Praze 2 Václava Daška v sobotu odpoledne, již po stranickém předsednictvu (kam ovšem Zeman nemá přístup, neboť není v žádné funkci) schůzky se soc. demokraty. Je prezentována jako setkání členů v Praze 2, což byla i Zemanova organizace, a dalších přátel.

Osoba zasvěcená do plánů zemanovců včera Právu neoficiálně sdělila, že varianta Grossových stoupenců, podle níž Špidla důvěru nedostane, kdežto Gross ano a bude pak pověřen řízením strany, by měla být poražena jiným tahem: vyslovila by se nedůvěra i Grossovi, případně dalším místopředsedům. ÚVV by v souladu se stanovami zvolil nové místopředsedy a jednoho z nich pověřil řízením strany do sjezdu, který jako jediný je zplnomocněn volit nového stranického šéfa.

Z Grossova tábora pak na dotaz Práva přišla reakce, že zemanovci záměrně vyostřují situaci, protože podle Grossova spojence nemají příznivci expremiéra v ÚVV takovou váhu, aby svůj plán dokázali uskutečnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám