Hlavní obsah

Koalice ustoupila námitkám ODS a TOP 09 ve sporu o služební zákon

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Vládní koalice na středečním večerním jednání o služebním zákoně ustoupila námitkám ODS a TOP 09 a souhlasí s jejich požadavkem nezavádět generální ředitelství státní služby. Jeho kompetence budou převedeny na ministerstvo vnitra. Oznámil to po jednání předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání koalice a opozice o služebním zákonu

Článek

Podle dohody bude na ministerstvu vnitra jmenován vládou na šest let náměstek pro státní službu, jehož sekce bude státní službu koordinovat. Nevznikne tedy tzv. superúřad,  tedy generální ředitelství, které by podle názoru opozice mělo příliš rozsáhlé pravomoci.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek po jednání řekl, že jeho strana je připravena zákon o státní službě podpořit, pokud bude náležitě přepracován.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Už po pondělním jednání zástupců všech parlamentních stran o podobě služebního zákona hlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), že je vláda schopná ve svých nárocích slevit.

Po jednání Sobotka ocenil, že díky kompromisu není ohroženo čerpání dotací z EU.

„Po dnešním jednání je reálná šance na to, aby se v parlamentu vytvořila dostatečná většina hlasů na to, aby od 1. ledna příštího roku byl účinný zákon o státní službě a byla účinná novela zákona o státní službě, kterou vládní koalice připravila. Je také zachována reálná šance, abychom nenabrali zpoždění z hlediska přípravy na čerpání více než 500 miliard korun z evropských fondů,” řekl Sobotka.

Koalice byla už dopředu ochotná slevit

Některé středeční reakce koaličních politiků už dopředu vyznívaly ve prospěch opozičního návrhu. Dokonce i vicepremiér Andrej Babiš prohlásil pro Českou televizi, že by se zákon mohl obejít bez generálního ředitelství.

Koalice pak svůj výsledný postoj projednávala odpoledne na úřadu vlády, místo ohlášené tiskové konference ale po několika hodinách schůzování pouze tiskový mluvčí oznámil, že „se koalice dohodla na společném postupu a předloží na večerním jednání opozici konkrétní návrh“.

Sněmovní jednání přeruší

Poněkud zklamaní jsou z dohody komunisté a Úsvit. Šéf poslanců Úsvitu Radim Fiala po jednání prohlásil, že se nic zásadního nezměnilo, a proto pravděpodobně nebudou pro zákon hlasovat. „Nic se nezměnilo, vrchního ředitele jmenuje a odvolává vláda,“ zkritizoval Fiala a záměrně termín generální ředitel nahradil termínem vrchní ředitel. „Jen se přemalovala cedule z bílé na modrou,“ dodal.

Zástupci stran se dohodli, že v pátek nechají svými poslanci přerušit schůzi Sněmovny, a to až do 27. srpna. Do té doby bude ministerstvo vnitra připravovat komplexní pozměňovací návrh. Týž den by měli poslanci odhlasovat vrácení zákona do druhého čtení, aby na další schůzi odsouhlasili jeho finální dohodu. Zákon by tak měl začít platit 1. ledna 2015.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám