Hlavní obsah

Zeman pozval na návštěvu nového izraelského prezidenta Rivlina

Prezident Miloš Zeman pozval na návštěvu Česka izraelského prezidenta Reuvena Rivlina, který pozvání přijal. Termín návštěvy stanoven ještě není, sdělil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zeman je znám jako zastánce Izraele v jeho konfliktu s Palestinou. Židovského státu se opakovaně zastává, naopak se často velmi tvrdě vyslovuje na adresu islámských států.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Článek

K pokračujícímu izraelsko-palestinskému střetu v pásmu Gazy prostřednictvím Ovčáčka v pondělí prohlásil, že "není možné strpět, aby na jakoukoli zemi padaly neustále rakety". Izrael se kvůli svému zásahu, při kterém zemřely stovky civilistů, ocitl pod tlakem mezinárodního společenství.

Česko dlouhodobě platí za jednoho z hlavních spojenců Izraele nejen v Evropské unii, ale i na světě. Za éry Petra Nečase se uskutečnilo také společné setkání českého a izraelského kabinetu.

Na tradici chce návštěvou Izraele navázat i premiér Bohuslav Sobotka, zemi navštíví na konci roku. V kuloárech se ale mluví o tom, že podpora Izraeli ze strany nového českého ministerstva zahraničních věcí již tak silná není.

Rivlina zvolili izraelští poslanci prezidentem 10. června, přísahu složil 24. července. Patřil k velkým kritikům Šaronova plánu stažení z pásma Gazy a klonil se spíše k variantě vzniku konfederace s Palestinci než k tomu, aby měli samostatný stát.

Novému izraelskému prezidentovi je 74 let a profesí je právník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám