Hlavní obsah

Česku hrozí, že nedočerpá až 24 miliard z evropských fondů

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

České republice hrozí, že nedočerpá až 24,4 miliardy korun z evropských fondů. Uvedl to náměstek ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové Daniel Braun. Jourová později uvedla, že je možné, že se podaří ztrátu snížit na 12 miliard.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová

Článek

„Podle předběžných výsledků právě aktualizovaných odhadů musíme v souhrnu za všechny programy avizovat nedočerpání za rok 2014 v rozmezí 18,6 – 24,4 miliardy korun. V případě, že by se nepodařilo naplnit opatření ke snížení nedočerpání, může to být částka ještě vyšší,“ informoval první náměstek ministryně Věry Jourové Daniel Braun.

„Ačkoli krizové plány zatím nedokázaly nedočerpání zcela zamezit, pomohly odvrátit jeho další prohlubování, ke kterému docházelo v předchozích letech,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Příští rok možná bez ztráty

Jourová na tiskové konferenci po jednání vlády uvedla, že by ztráta mohla nakonec činit jen 12 miliard. „Snažíme se dotahovat, ale od začátku fungování této vlády říkáme, že zázraky dělat neumíme,“ prohlásila a dodala, že zatímco v letošním roce panují „ztížené možnosti“, tak příští rok vidí v tomto ohledu optimisticky a mohla by se dokonce vyčerpat celá částka.

Nejohroženějšími operačními programy jsou podle mluvčí resortu Radky Burketové OP Životní prostředí, Integrovaný operační program, Výzkum a vývoj pro inovace, ROP Severozápad a OP Praha-Adaptabilita.

Celou situaci podle MMR dále komplikují dvě věci. ”Měnící se výše dostupné alokace (rozdělení dostupných peněz) tak, jak se zpět do operačních programů uvolňují peníze z běžících projektů (úspory ve výběrových řízeních, sankce za pochybení). Vliv má také proměnlivý kurz koruny vůči euru,“ dodala mluvčí s tím, že se na tomto pohybu podepsala zejména intervence České národní banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám