Hlavní obsah

Zemanova bývalá mluvčí v tichosti přesídlila k Chládkovi

Novinky, Václav Lang

Hana Burianová byla ještě nedávno jednou z hlavních postav týmu Zemanových nejbližších, teď se z ní stala téměř neviditelná úřednice na ministerstvu školství, kde pracuje jako zástupkyně ředitele odboru mezinárodních vztahů.

Foto: Právo

Hana Burianová

Článek

Burianová skončila v květnu v pozici ředitelky tiskového odboru Hradu, kde ji nahradil současný mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Místo toho v tichosti zamířila na ministerstvo školství. „Bylo to moje osobní rozhodnutí, více to nebudu komentovat,“ vyjádřila se ke svému přesunu.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček nebyl sdílnější. „Pouze bych k tomu poznamenal, že paní Burianová se rozhodla po době, kterou strávila na Pražském hradě, využít nové pracovní příležitosti, nové pracovní výzvy,“ řekl serveru Novinky.cz. „Do funkce ředitele tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky jsem byl panem prezidentem jmenován k 15. květnu,“ doplnil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přitom Burianová byla jednou z nejviditelnějších postav prezidentova okolí. Jako členka SPOZ se stala v roce 2012 mluvčí Zemanovy prezidentské kampaně a v březnu 2013 si ji nově zvolená hlava státu přivedla s sebou na Hrad. Stala se tak první ženskou mluvčí na Pražském hradě.

Od té doby ale její sláva upadala. V novinářských kruzích byla známá jako mluvčí, která komunikuje jen sporadicky, většinou nezvedá telefony a neodpovídá na maily. Půl roku po jejím nástupu do funkce ji Zeman nechal nahradit právě Ovčáčkem.

Sklenář z magistrátu

Nejedná se přitom o jedinou personální změnu v Zemanově okolí za poslední dobu. Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt sice v červnu po prezidentově domluvě stáhnul svou rezignaci, přesto neutichly zákulisní spekulace o tom, že by mohl na podzim přece jen obsadit místo velvyslance ve Vatikánu a svůj post přenechat svému nedávno jmenovanému zástupci Miroslavu Sklenářovi.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář ale takové informace popírá. „Neumím vám na to odpovědět, těch spekulací bylo tolik, že je to pro mě úsměvné,“ řekl Novinkám.

„Pan zástupce šéfa protokolu Sklenář nastoupil, já jsem agendu rozdělil, protože práce je hodně. Každý z nich má své portfolio, jsem s prací obou spokojen, teď momentálně neuvažuji o tom, a nevím o tom, že by měl pan hradní protokolista Forejt končit,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám