Hlavní obsah

Plzeňská nemocnice shání dárce krevních destiček

Plzeň

Hemato-onkologické oddělení plzeňské fakultní nemocnice potřebuje dárce krevních destiček. Jejich koncentráty lékaři používají při léčbě lidí s leukémií a s poruchami krvetvorby či při transplantacích kostní dřeně a chemoterapiích. Separační centrum se proto již podruhé v krátké době obrací na veřejnost s prosbou o podporu, uvedla v úterý mluvčí fakultní nemocnice Gabriela Levorová.

Článek

Odběr dělá pro své potřeby separační centrum oddělení v lochotínském areálu nemocnice. Protože koncentráty krevních destiček se mohou skladovat maximálně pět dní, odběry jsou řízeny podle požadavků a potřeb aktuálně léčených pacientů.

Dárci nechodí na odběry pravidelně, ale oddělení si je podle potřeby zve. Týdně lékaři na hemato-onkologii potřebují pro své pacienty 20, někdy i přes 30 koncentrátů krevních destiček.

Přes prázdniny je dárců méně

Při darování krevních destiček se neodebírá plná krev, ale pouze její složka – krevní destičky. Při hodinu trvající separaci se krev z žíly na dárcově předloktí spolu s malým množstvím protisrážlivého roztoku odvádí hadičkou do přístroje separátoru, kde prochází přes odstředivku.

V ní se krev odstřeďuje na jednotlivé složky podle hustoty. Asi třetina krevních destiček se odvádí do sběrného vaku, ostatní složky krve se opět mísí a krev se nepoškozená vrací dárci do žíly na druhém předloktí.

Zájemci o dárcovství mohou kontaktovat separační centrum hemato-onkologie na telefonním čísle 377 103 825 nebo přijít na vstupní prohlídku každé pondělí a středu od 11:00 do 12:00.

Separační centrum by potřebovalo nové dárce, dříve jich mělo kolem 500, nyní jich ubylo, o prázdninách jsou navíc hůře dostupní dárci-studenti. Dárce krevních destiček musí být ve věku od 18 do 60 let, musí vážit nejméně 50 kilogramů, nesmí patřit mezi osoby s rizikovým chováním a nesmí trpět žádným vážným onemocněním, jako je cukrovka, onemocnění srdce či astma.

Podmínkou je, aby měl na obou rukou žíly v dobrém stavu. Před zařazením do evidence podstoupí lékařskou prohlídku a laboratorní vyšetření.

Reklama

Výběr článků

Načítám