Hlavní obsah

Čeští vědci získali ocenění za popis diagnostiky vzácné choroby krve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští lékaři z pražského Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) získali ocenění za popsání diagnostiky vzácného onemocnění krvetvorby. Paroxysmální noční hemoglobinurií (PNH) ročně na celém světě onemocní zhruba pět miliónů lidí. Odborný časopis Clinical Cytometry označil jejich práci v mezinárodní studii za nejlepší publikaci roku 2013/2014. O ocenění v úterý informovala mluvčí ústavu Michaela Mužíková.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Neléčená PNH má špatnou prognózu. U nemocných dochází k rozpadu červených krvinek a to má za následek bolesti břicha, únavu, dušnost, vznik krevních sraženin a nakonec i selhání jater, ledvin či dalších orgánů,“ popsal vedoucí oceněného týmu Iuri Marinov.

PNH je natolik vzácné onemocnění, že zkušeností s jeho diagnostikou je podle Marinova málo i na specializovaných pracovištích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Donedávna zcela chyběla i klinicky validovaná metoda, a právě proto je popsaný postup především pro pacienty velký krok vpřed,“ uvedl. Marinov řídí v ÚHKT laboratoř průtokové cytometrie, v níž se tato vyšetření provádějí.

Léčba je drahá, ale umožní normální život

Pacienti, kteří dostanou včas potřebnou péči, mohou žít běžným životem, třebaže právě léčba PNH patří v medicíně k vůbec nejdražším. Terapie, která spočívá v podávání monoklonální protilátky proti složce C5 komplementového systému, vyjde ročně u jednoho pacienta zhruba na sedm miliónů korun.

V Česku je nyní zhruba 60 nemocných a většina jich je v péči ÚHKT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám