Hlavní obsah

Ve čtyřech z pěti bodů může být kompromis, řekl Sobotka. Dohodu brzdí generální ředitelství

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zástupci koaličních a opozičních stran v pondělí zhruba dvě hodiny jednali o detailech zákona o státní službě. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jsou vyjednavači schopni ve čtyřech z pěti bodů najít kompromis. Shodnout se ovšem stále nemohou na tom, zda v rámci zákona vznikne i generální ředitelství, či nikoli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Mohu potvrdit, že ve čtyřech z pěti okruhů, které jsme diskutovali, si dokážeme představit věcnou shodu a hledání věcného kompromisu,“ informoval Sobotka.

Mezi těmito body jmenoval otázku prostupnosti, kompetenčního postavení náměstků, věcnou působnost návrhu zákona a jeho účinnost, která by se neměla posunout ze začátku roku 2015.

Jablkem sváru je superúřad

Jako kámen úrazu se ale ukázala debata o generálním ředitelství státní služby. Zatímco opozice požaduje decentralizaci, koalice nehodlá ustoupit z toho, že by tento superúřad vzniknul, neboť je to podle Sobotky efektivní.

Premiér připomněl, že vláda přistoupila ve většině bodů na možnost kompromisu, a proto by i opozice mohla alespoň v tomto bodě ustoupit. „Rád bych vyzval opozici, aby v oblasti generálního ředitelství přemýšlela o tom, jak přiblížit svoji pozici postoji vlády,“ řekl.

Jednání pokračují ve středu

„Bude-li tam generální ředitelství, tak je zákon pro nás nepřijatelný,“ potvrdil postoj opozice Martin Plíšek z TOP 09.

Zástupci stran se mají znovu sejít ve středu večer. Ještě předtím se týž den sejde koaliční rada, kde se bude služební zákon projednávat jako první bod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám