Hlavní obsah

Veterináři zakázali prodej francouzského sýru, je plný nebezpečných bakterií

Státní veterinární správa pozastavila prodej sýru s velmi nebezpečným Shigatoxinem. Opatření se týká osmdesátigramového výrobku Saint-Marcellin Dauphinois s datem spotřeby 13. srpna 2014. Původem francouzský výrobek do Česka dovezla společnost Český archiv vín, oznámila dnes veterinární správa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celkem byl znemožněn prodej 73 kusů, sedm jich bylo prodáno konečnému spotřebiteli. Výrobek mohl být zakoupen v pražských prodejnách Vinotéka Dejvice Martina Vassová nebo Vinotéka Radotín. Zákazníci mohou uvedené výrobky v těchto místech vrátit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vážné onemocnění se projevuje zánětem střev, náhlými bolestmi v břiše, krvavým průjmem a zvracením, v některých případech dokonce dochází k trvalému poškození zdraví, výjimečně i k úmrtí. Příznaky se objevují po třech až devíti dnech v závislosti na množství zkonzumované potraviny a na míře kontaminace.

Přítomnost bakterie Escherichia coli produkující Shigatoxin odhalila kontrola v místě původu. Veterinární správa ve skladu společnosti pozastavila 56 kusů sýru, 24 kusů bylo již distribuováno, z toho sedm bylo prodáno. Sýr nese název Saint-Marcellin Dauphinois - Kravský, poloměkký, zrající. Šarže má číslo 11805204 a datum spotřeby je 13. srpna 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám