Hlavní obsah

Řeky po prudkých srážkách stoupaly, hasiči evakuovali tábory

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, pch, pem

Avizované bouřky s přívalovým deštěm dorazily v neděli po poledni do několika krajů, vážná byla situace na Vysočině a především v Pardubickém a Olomouckém kraji. V Hoštejně na Šumpersku museli hasiči evakuovat ze dvou táborů asi 85 dětí. Vážná byla situace i na Orlickoústecku.

Záplavy ve Svratce na ŽďárskuVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Hasiči se pomáhají při evakuaci dvou dětských táborů nedaleko Hoštejna. „Vydatný déšť zde zvedl hladinu místního toku a voda poškodila most. Z důvodu bezpečnosti pro děti v táboře, je jich tam 85, provádí se přesun do náhradního ubytování zajištěného obcí. Vše se obešlo bez zranění,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Foto: pro Novinky Petr Šácha

Zaplavené Ústí nad Orlicí

Sedm jednotek zasahuje i v obci Lipová-Seč. „Na silnici tam popadalo více jak dvacet stromů, které odstraňujeme. Stala se tam i dopravní nehoda, naštěstí bez zranění. Propadla se tam však komunikace a tak hrozí  zřícení vozidla. Aktuálně proto provádíme nutné zabezpečení,“ řekl Hošák.

Potok zaplavil 15 domů

Jak uvedla mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová, nejdramatičtější situaci řeší v obci Svratka na Žďársku, kde rozvodněný přítok Svratky zatopil v ulici Moravská 15 domů až do výše oken. K zásahu vyjelo pět jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů před půl třetí odpoledne, v obci platí třetí stupeň ohrožení. V místě se přítok vlévá do Svratky a poblíž se nachází rameno této řeky.

Hasiči zasahují v kraji celkem na 13 místech. Potok se rozlil i v Pozovicích na Havlíčkobrodsku, v Suché vytopila řadu objektů voda z polí.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR od nedělního dopoledneVideo: ČHMÚ

Sázava ve Žďáru nad Sázavou stále stoupá a dosáhla na druhý stupeň povodňové aktivity. Během odpoledne ale hladina klesla na první stupeň.

Na druhém stupni je Novohradka ve stanici Luže na Chrudimsku.

Foto: pro Novinky Petr Šácha

Voda v Ústí nad Orlicí se valila z kanálů.

Následky prudkého deště odstraňovali hasiči na Orlickoústecku. Ulice nebyly průjezdné, voda uvěznila jedno auto a hasiči z něj museli odvézt ženu s dítětem. Domy v ulici T.G. Masaryka v Ústí nad Orlicí měly ve sklepech po pás vody a hrozilo, že se voda dostane i do elektroinstalace.

Bouřka vyřadila z provozu i techniku na hlavním železničním koridoru.

V Kerhanicích se sesunula podmáčená zemina  na silnici do hrádku. Hasiči v kraji odstraňovali popadané stromy a likvidovali požár stodoly, kterou zapálil blesk.

Potok zaplavil zimní stadión

Říčanský potok v Rosicích u Brna zaplavil zimní stadión, je v něm půl metru až metr vody, dostala se až do strojovny.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Na Prostějovsku se hasiči pořádně zapotili při odstraňování popadaných stromů z komunikací.

"Nejvíce práce máme kvůli intenzivním bouřkám na západě a jihozápadě od Brna. Čerpáme vodu ze sklepů v Rosicích a Omicích, zásahy máme hlášené v Ivančicích či Moravských Bránicích," sdělil mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám