Hlavní obsah

Hudeček se Svobodou napadají znalce z kauzy Opencard, rozumí prý leda kybernetice

– Praha
Právo, Jiří Hardoš

Pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) a jeho předchůdce Bohuslav Svoboda (ODS), stíhaní v kauze Opencard, v pátek opět zpochybnili znalecké ústavy i posudky, které v případu rozhodně mluví v neprospěch obviněných. Jsou podle nich nedůvěryhodné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Hudeček (TOP 09)

Článek

Reakce Hudečka a Svobody přišly poté, co Právo zveřejnilo článek shrnující obžalobu v kauze s tím, že hlavním trumfem státních zástupců budou při případném procesu právě znalecké posudky.

„Je to součást obhajoby obviněných a budeme o tom polemizovat u hlavního líčení, jestli znalci jsou erudovaní, nebo ne,“ uvedla k vyjádřením dozorová státní zástupkyně Dagmar Máchová.

Je nehorázné, že si justice, která má hledat spravedlnost, najímá takto pochybné znalce
Tomáš Hudeček<br/>

Podotkla, že společnosti Risk Analysis Consultants a Česká znalecká jsou zapsány v seznamu znaleckých ústavů ministerstva spravedlnosti. „Kdyby byly nějaké pochybnosti, tak si nemyslím, že bychom zrovna v této věci takové znalce vzali,“ dodala žalobkyně.

Připomněla, že obvinění mají možnost navrhnout své znalce. A ze slov Svobody vyplývá, že se tak stane. „Budeme navrhovat předložení jiných, oponentních posudků,“ sdělil Právu.

„Je nehorázné, že si justice, která má hledat spravedlnost, najímá takto pochybné znalce,“ uvedl ve svém prohlášení Hudeček. „Ty posudky jsou velmi, velmi nekvalitní a velmi, velmi účelové,“ řekl Svoboda.

Znalci přes kybernetiku

Hudeček i Svoboda namítají, že ministerstvo spravedlnosti před lety na čas odebralo licenci společnosti Česká znalecká. A poukazují i na Vítězslava Hálka, jenž má firmu vlastnit.

Mimo jiné na to, že Hálek, jako bývalý správce konkurzní podstaty společnosti Vitka Brněnec, čelil dříve obžalobě z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Soud jej osvobodil.

V souvislosti se společností Risk Analysis Consultants zase Svoboda tvrdí, že k vypracování zmíněného posudku nebyla plně oprávněna. Firma je zapsána v seznamu jako znalecký ústav v oboru kybernetika, odvětví výpočetní technika.

Předraženo o 25 miliónů

Česká znalecká podle obžaloby dospěla k závěru, že zakázka Prahy na poskytování základní a rozšířené podpory programového vybavení servisního kartového centra z roku 2012, o niž v kauze jde, byla předražena o téměř 25 miliónů a nyní stíhaní radní neměli smlouvy schválit.

Společnost Risk Analysis Consultants zase uvedla, že minimálně na část požadovaných služeb bylo možné vyhlásit otevřené výběrové řízení, namísto přidělení zakázky v tzv. jednacím řízení bez uveřejnění firmě Haguess (nyní eMoneyServices).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám