Hlavní obsah

Unikátní léčba pomůže lidem od atopického ekzému

Právo, Jiří Tomaškovič

Pomoci lidem s atopickým ekzémem umějí lékaři z Nového Jičína. Jako jediné v České republice získalo transfuzní oddělení novojičínské nemocnice krevní separátor, který dokáže pacientům významně ulevit.

Foto: Radka Miloševská

Klára Bednaříková se dostala mezi prvních deset pacientů, kteří v Novém Jičíně podstoupí experimentální léčbu atopického exému.

Článek

Moderní technologie pochází z Německa, kde se v současnosti nacházejí jediná centra v Evropě, která s metodou pracují. Léčba pacientů probíhá v rámci zatím časově omezeného projektu.

Atopický ekzém způsobuje vysoká hladina imunoglobinu E v lidské krvi. Čím vyšší jsou jeho hladiny, tím horší bývají projevy onemocnění. „Původní funkce imunoglobinu E tkví v oblasti protiparazitární imunity. Jeho zvýšené hladiny jsou však spojeny s přecitlivělostí a onemocněními, jako je například alergické astma, alergické záněty nosní sliznice či atopický ekzém,“ vysvětlil primář transfuzního oddělení Nemocnice Nový Jičín Zenon Lasota.

V mimotělním oběhu je během procesu maximálně 130 mililitrů krve.
primář Zenon Lasota

Separátor u pacienta imunoglobin E vychytává a odstraní protilátky, které způsobují atopické obtíže. „Během ‚čištění‘ nedochází u pacienta k žádným ztrátám plazmy či cirkulujícího objemu krve. V mimotělním oběhu je během procesu maximálně 130 mililitrů krve,“ upřesnil primář Lasota

Celý proces čištění je vysoce individuální. Při cílových hodnotách kolem 30 procent původní hodnoty je délka jedné terapie zhruba dvě hodiny. Délka závisí také na tom, zda je proces prováděn na jeden žilní přístup či na dva. „Metoda je naprosto bezpečná, a navíc je vhodná také pro děti,“ dodal Lasota.

Nemocných přibývá

Počet lidí, které trápí atopický ekzém, se za posledních deset let zdvojnásobil. Obtíž často začíná v kojeneckém věku, ale ani pozdější objevení choroby není vzácností. Kůže je poseta pupínky, šupinatí se a silně svědí.

Pokud mají atopický ekzém oba rodiče, je pravděpodobnost až 70 procent, že jím bude trpět i jejich potomek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám