Hlavní obsah

Sněmovna se ke služebnímu zákonu vrátí za týden, koalice připouští ústupky

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Parlamentní strany se v pátek dohodly na tom, že na týden přeruší jednání Sněmovny. V pondělí se jejich zástupci znovu sejdou a budou jednat o služebním zákonu. Koaliční strany už teď hovoří o některých ústupcích.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jednání vlády s opozicí o služebním zákonu

Článek

Na pátečním jednání zástupců parlamentních stran se představitelé koalice a opozice spíše seznamovali se svými stanovisky a domluvili se na dalším postupu. Dohoda zní, že se schůze Sněmovny přeruší do příštího pátku. Hned v pondělí se vyjednavači ve stejném složení sejdou ve Sněmovně a koalice bude chtít slyšet od opozice její návrhy.

„Jsme připraveni přijít jako koaliční strany na pondělní jednání a budeme pečlivě poslouchat všechny výhrady a návrhy opozice,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Naznačil, že je ochoten slevit z „parametrů“ návrhu služebního zákona, jako jsou například pravidla vstupu do státní správy nebo obsazování postů, nechce ale upustit od hlavního principu zákona, což je podle něj „udržení nezávislosti státní správy na politických a komerčních tlacích“.

Koalice je připravena na ústupky

Hovoří se o tom, že by jednou z variant, jak současný návrh zprůchodnit, bylo nahradit silné generální ředitelství mírnějším koordinačním orgánem, který by byl pro opoziční strany přijatelný. Tuto variantu připustili jak Jaroslav Faltýnek z ANO, tak Jiří Mihola z KDU-ČSL. Zatím ale podle jejich slov trvají na koaliční dohodě.

Premiér Bohuslav Sobotka po tiskové konferenci připustil, že by mohl ustoupit z původního požadavku na sedmiletý mandát pro generálního ředitele a změnit jej na tříletý.

Čas se krátí

Opozice podle Sobotky na pátečním jednání zopakovala svůj požadavek na změnu čtyř bodů návrhu. Všechny výhrady a případná kompromisní řešení chce Sobotka prozkoumat do čtvrtka. Připomněl také, že pokud se strany nedohodnou, bude od ledna platit stávající podoba zákona o státní službě.

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier varoval, že je potřeba zákon ve Sněmovně schválit nejpozději na přelomu srpna a září, aby po projednání v Senátu a po podpisu prezidenta zbyl ještě dostatek času na zavedení všech novinek, například obsazení pozice generálního ředitele, jeho zástupců a podobně.

„Čas na dohodu, případně na překonání obstrukcí je velmi krátký,“ řekl Dienstbier.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám