Hlavní obsah

Koalice nechce protlačit služební zákon silou, bude jednat s opozicí

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Zástupci koaličních stran se na čtvrtečním jednání dohodli, že budou o konečné podobě zákona o státní službě jednat s opozicí. V pátek by se měli sejít dva zástupci z každé parlamentní strany. Novinkám to řekl ministr pro legislativu Jiří Dienstbier.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka na středečním jednání Sněmovny

Článek

„Říkal jsem už ve středu ve Sněmovně, že počítáme s jednáním, že jsme otevřeni jakémukoli serióznímu jednání o úpravách služebního zákona, které jsou přijatelné jako kompromis, nebo případně někdo přijde s nějakým vylepšením," řekl Novinkám ministr.

Jednání se uskuteční v 11 hodin dopoledne a zúčastní se jej vždy dva zástupci z každé parlamentní strany. Podle Dienstbiera by se ho za ČSSD měl zúčastnit hlavně premiér a další jím vybraný zástupce. Pravděpodobně to bude sám Dienstbier, neboť novelu má na starost jeho resort.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Schůze se nepřeruší

Ministr odmítl, že by se kvůli jednání měla přerušit páteční sněmovní schůze, kde se bude o služebním zákonu jednat. „O tom nepadlo ani slovo, podle mě není důvod přerušovat schůzi Sněmovny," řekl Novinkám.

Na čtvrtečním jednání se podle ČTK debatovalo i o silové variantě protlačení předlohy. Tuto možnost ale koaliční představitelé zavrhli.

Koalice zatím počítala s tím, že novela služebního zákona začne platit od ledna příštího roku, přičemž argumentovali tlakem EU na tento termín.

Norma se začala ve Sněmovně projednávat ve středu. Poslanci se ale nemohou dohodnout, jelikož opozice podmiňuje své hlasy výraznou změnou zákona. Pokud se koalice nedohodne s opozicí na kompromisu nebo neprosadí svůj návrh, vstoupí v příštím roce v účinnost služební zákon z roku 2002.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám