Hlavní obsah

Odsouzené slíbili vyhazov, pro ministerstvo pracuje dál

Právo, Josef Koukal
Praha

Filištínsky vyřešilo ministerstvo spravedlnosti problém s ostudou kolem své bývalé manažerky Gabriely Wagnerové (26), která byla na jaře odsouzena za křivé svědectví. Úřad po rozsudku slíbil, že zaměstnankyni propustí, jakmile jí vyprší pracovní smlouva. Když se tak v červnu stalo, najal ji obratem jako externistku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Ministerstva spravedlnosti ČR v Praze

Článek

Wagnerová už sice nezastává řídicí funkci, není kmenovou zaměstnankyní ministerstva, fakticky však vykonává práci zhruba se stejnou náplní jako dřív, jen na dohodu o pracovní činnosti.

Když Právo v úterý úřednici oslovilo, hovor jí byl z pevné linky na ministerstvu automaticky přesměrován na mobilní telefon a z něj se sama ohlásila slovy „tady ministerstvo spravedlnosti“. Ona i úřad přitom oficiálně tvrdí, že s ministerstvem nemá nic společného.

„Máte štěstí. Jak jsem předávala agendu, vznikly některé otázky, které jsem tu dnes řešila s novým panem vedoucím. Proto jsem sem dnes dorazila,“ vysvětlovala Právu svou přítomnost na ministerstvu.

„V kanceláři po mně zatím nikdo není, takže jsem si s dovolením sedla na chvíli ke kolegyni. Snad není problém, abych tu mohla příležitostně vyřídit nějaký telefon nebo odkázat na kolegyni,“ podotkla bývalá úřednice.

Mladá žena se dvěma akademickými tituly vedla do konce června oddělení metodického řízení vězeňské služby a probační a mediační služby. Na ministerstvu má pověst schopné a perspektivní pracovnice, přičemž resort se aktuálně potýká spíše s personální nouzí.

Letos však Krajský soud v Plzni Wagnerové vyměřil sedmiměsíční podmínku za křivé svědectví v kauze člena plzeňské ODS Jiřího Fremra, který v roce 2010 napadl v Plzni řidiče a policisty.

Podle soudů se tehdy republikového šéfa Mladých konzervativců lživě zastala při výslechu na policii a následně u hlavního líčení. Spor běžel o to, kdo rvačku vyvolal.

Zabývá se tímtéž, plat ministerstvo neprozradí

Přestože se událost stala dávno před jejím příchodem na ministerstvo a nesouvisela přímo s její prací, oznámilo ministerstvo už v březnu, že ženu propustí, jakmile jí vyprší pracovní smlouva na dobu určitou, tedy ke konci června.

Wagnerová je přesvědčena o své nevině a podala dovolání k Nejvyššímu soudu ČR, rozsudek je však pravomocný a odsouzené ženě tak běží roční zkušební doba. Její práce na ministerstvu opět souvisí s oblastí vězeňství.

„Externě se podílím na přípravě některých materiálů, když je třeba. Týká se to problematiky trestní politiky a vězeňství, ale neřekla bych, že je to úplně to samé,“ řekla Právu Wagnerová.

Ministryně Helena Válková (ANO) je na dovolené, z Německa Právu potvrdila, že pracovní poměr úřednice na ministerstvu skončil 30. června. „Vypomáhá pouze externě na dokončení dílčích úkolů,“ poznamenala.

„Snažila jsem se přesvědčit paní ministryni, aby mě nechala alespoň na pozici odborného referenta, ale ona můj pracovní poměr ukončila,“ poznamenala na vysvětlenou bývalá úřednice.

Jak se změna formy spolupráce odrazila na výši její odměny, odmítlo ministerstvo v úterý komentovat. „Vzhledem k tomu, že není v řídicí pozici, tak výší honoráře běžně nezveřejňujeme,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva Kateřina Hrochová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám