Hlavní obsah

Obrana: Už žádné tajnosti, všechny nákupy budou na webu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokterý český úřad nebo ministerstvo má tak špatnou pověst kvůli pochybným nákupům jako ministerstvo obrany. Současné vedení resortu se proto chystá k revolučnímu kroku, který by měl v budoucnosti podezření snížit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministerstvo obrany

Článek

Národní úřad pro vyzbrojování začal připravovat nové internetové stránky, na kterých by se veřejnost i výrobci měli – zřejmě od příštího roku – o chystaném nákupu dozvědět ihned, co vojáci sdělí vyzbrojovacímu úřadu, že potřebují novou techniku, výstroj či služby.

„Stránky se stanou podrobným průvodcem celým akvizičním procesem – od schválení požadavku, přes fázi analytickou, přes realizaci nákupu a užívání výrobku až po jeho vyřazení,“ řekl Právu Petr Sýkora z tiskového odboru ministerstva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dodal, že by na stránkách měla být zveřejňována nejen otevřená výběrová řízení, ale i zakázky, při kterých ministerstvo osloví z bezpečnostních důvodů jen jednoho či několik vybraných výrobců.

Podle náměstka ministra obrany pro obranné akvizice Bohuslava Dvořáka největším přínosem bude to, že přestanou překvapovat veřejnost, ale hlavně zbrojaře svými náhlými požadavky.

Výrobci budou mít čas přípravu

„Nové webové prostředí pomůže zabezpečit, aby obranný a bezpečnostní průmysl dostával důležité informace o našich záměrech s dostatečným předstihem tak, aby mohl lépe reagovat na naše potřeby,“ sdělil Právu.

Na stránkách by se měli výrobci dozvědět nejen podrobnosti o požadovaném zboží či službě, ale také to, kdo je za nákup odpovědný a kontakt na něj.

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek záměr vítá. „Dlouho tvrdíme, že zakázky se mají nejvíce diskutovat v momentu, kdy armáda tvoří specifikaci. Když v ní budou například technické či jiné nesmysly, tak na to budeme moci upozornit,“ řekl Hynek Právu.

Výrobci se díky včasnému upozornění budou moci na vypsání zakázky připravit. „Nejhorší jsou soutěže typu Do 14 dní dodejte. To vždy zavání tím, že to má někdo skladem a počítá s tím,“ poznamenal.

Tajit jen to, co je nutné

Armáda ale i nadále bude některé informace z bezpečnostních důvodů tajit.

„Utajovat se musí jen to, co je nezbytně nutné. Neměly by se už utajovat, jak to bylo v minulosti, komplexní smlouvy, ceny a parametry dodání,“ podotkl Hynek. V minulosti ministerstvo často nechtělo sdělovat některé informace s tím, že se jedná o obchodní tajemství.

Podle šéfa asociace by ministerstvo nemělo nikdy přistoupit na požadavek firem, aby byla smlouva kryta pláštíkem obchodního tajemství.

„Samozřejmě asi nepůjde zveřejnit, jaký má raketa dolet, jakou má průraznost či jakou nálož vydrží transportér. Protože tím bych vytvořil bezpečnostní riziko pro vojáky,“ dodal Hynek.

Reklama

Výběr článků

Načítám