Hlavní obsah

Realitky mazaně připravují seniory o byty v privatizaci

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé realitky připravují seniory žijící v městských bytech, které jdou do privatizace, o podíl v nově vznikajících bytových družstvech. Pracují se strachem starých lidí ze změny a z toho, že nebudou mít na poplatky spojené se vznikem družstva.

Foto: , Novinky

Ilustrační foto

Článek

Spekulanti důchodce opakovaně navštěvují. Když zjistí, že o něj příbuzní nejeví příliš zájem a nezbývá mu moc peněz, slíbí mu odměnu v hotovosti, půjčku na poplatky a že ho v bytě nechají bezplatně dožít. Za to se senior zřekne podílu v družstvu. Vzdává se tím bytu v miliónových hodnotách.

V rezervační smlouvě s realitkou už ale o odměně ani bezplatném právu na dožití není ani slovo. Důchodce může být později maximálně jen nájemníkem realitky. Nebo skončit na ulici jako bezdomovec. Filutové takto lehce získaný podíl v bytovém družstvu královsky zpeněží.

Družstva se totiž obvykle následně transformují do společenství vlastníků a byt se stane osobním vlastnictvím realitky. Za pár šestáků a trochu času při popovídání si s babičkami a dědečky.

Urvou podíl a pak vlastnictví

„Jednatel z té realitní sítě mi při četných návštěvách sliboval, že mne v bytě nechá do smrti bezplatně bydlet, dá mi odměnu sto tisíc korun a zaplatí náklady spojené s privatizací. Smlouvu jsem podepsala v dubnu na poště. Až doma jsem zjistila, že nic z toho, co mi nasliboval, ve smlouvě ve skutečnosti není,“ popisuje seniorka z pražského Karlína, jejíž jméno redakce zná.

„To už lze považovat za lichvu. Uzavřenou smlouvu považuji za neplatnou, protože seniorka byla uvedena lstí v omyl,“ sdělil Právu pražský advokát Adam Batuna.

Obsah písemného vyjádření jednatele pražské „realitní sítě“, působící mimo jiné i v Karlíně, lze shrnout jednoduše: Odměna? O čem to vůbec mluvíte? Poplatky nezaplatíme. Půjčíme vám. Bezúročně. Ale nechat vás v bytě bezplatně dožít? Ale jděte. Plaťte nám nájem.

Na platnosti smlouvy jednatel trvá. Seniorce připomíná, že přece sama tvrdila, že nemá finance na odkup členských práv v bytovém družstvu. Zdůrazňuje jí, že může být ještě ráda, že po ní firma nežádá úroky z půjčky na poplatky spojené s privatizací.

„Poskytneme vám formou půjčky peněžní prostředky na náklady související se vznikem družstva, a to zcela bez nároku na odměnu nebo jakékoliv úroky za poskytnutí půjčky a součinnost. Dále jsme se zavázali s vámi uzavřít nájemní smlouvu na dobu neurčitou,“ napsal v květnu seniorce jednatel realitky. Město si v těchto bytech účtuje měsíčně kolem sta korun za metr čtvereční, po privatizaci to bude rozhodně více.

Tržní cena trojnásobná

„Vaše tvrzení ohledně údajně přislíbeného daru ve výši sto tisíc korun a bezplatného užívání bytu se nezakládá na výsledcích společného jednání,“ dodal jednatel.

A to je přesně moment, na který spekulanti spoléhají. Tvrzení proti tvrzení. Právě na tom totiž většina trestních oznámení či žalob na lichvářské jednání shoří.

Žaloba by podle právníků mohla mít větší šanci, pokud by se proti planým slibům postavilo více takto postižených. Tato důchodkyně totiž zjevně nebude jediná, se kterou si realitní spekulanti pohráli. Obdobně to podle informací Práva zkoušeli v Praze 1 a nyní třeba i v pražských Nuslích.

Jen v Karlíně vymývají hlavy seniorům už několik měsíců. Do privatizace zde šlo více než 1600 městských bytů. Za padesátimetrový byt v Karlíně platí lidé městské části Praha 8 od 750 tisíc do miliónu korun. Reálné tržní ceny bytů v Karlíně jsou trojnásobné.

Z toho je patrné, jak si realitka namastí kapsu, když na ni důchodce bezúplatně převede svůj členský podíl v novém družstvu.

Zbytečný strach: splátky jako nájem

„Vybírají si staré lidi, kteří se bojí, že nemají na privatizaci peníze? To je zbytečný strach. Na to, abyste si koupili členská práva v nově vznikajícím bytovém družstvu, nemusíte mít hotovost.

Družstva si na kupní cenu berou úvěr a ten družstevníci dlouhodobě splácejí, takže měsíční výše splátek není o moc vyšší než současný nájem,“ řekl Právu místostarosta Prahy 8 Ondřej Gros.

Jak dodal, o těchto aktivitách „realitní sítě“ nemá informace. „Kolem privatizace bytů ale vždy krouží různí lidé. Varovali jsme proto už dříve několikrát naše občany, aby si dávali pozor na realitní nabídky ve schránkách. Když mají staří lidé rodinu, většinou k takovým situacím nedojde, protože si mají s kým o tom promluvit. Je škoda, že někdo tak nevýhodnou smlouvu podepíše a ani se před tím nepřijde poradit na obecní úřad, kde bychom mu vysvětlili, že se nemusí privatizace obávat a podepisovat kdovíjaké smlouvy,“ uvedl Gros.

Reklama

Výběr článků

Načítám