Hlavní obsah

Kotrouš neuspěl s ústavní stížností, zůstává ve vězení

Praha

Bývalý šéf pražských strážníků Vladimír Kotrouš neuspěl u Ústavního soudu se stížností proti trestu 5,5 roku vězení za přijetí úplatku. Podle soudu je stížnost neopodstatněná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Kotrouš u soudu. Snímek z listopadu 2012

Článek

"Ústavní soud je přesvědčen, že závěry obecných soudů obstojí. Po stránce skutkové je třeba zdůraznit, že ve věci bylo provedeno rozsáhlé dokazování, které jednání stěžovatele podrobně dokumentuje a dosvědčuje," uvedla v usnesení soudkyně zpravodajka Ivana Janů.

Kotrouš si trest odpykává od března. Podle pravomocného verdiktu si ještě coby šéf strážníků řekl o úplatek za to, že zajistí trvání smlouvy městské policie s autoservisem Jíša. Chtěl tak získat nejméně 1,2 miliónu korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kromě vězení mu soud nařídil také uhradit pokutu 400 tisíc korun a uložil mu pětiletý zákaz pracovat v bezpečnostních ozbrojených sborech.

Přiznal, že přijal 150 tisíc

Podle spisu Kotrouš převzal od majitele servisu na dvou schůzkách nejdřív 200 tisíc korun, poté dalších 150 tisíc. S druhým úplatkem jej detektivové zadrželi v jeho služebním voze.

V ústavní stížnosti Kotrouš připustil, že převzal 150 tisíc korun. Nebyl to však podle něj úplatek, ale půjčka, kterou získal od majitele servisu kvůli tomu, že byl ve finanční tísni.

Městský soud v Praze původně uložil Kotroušovi šestiletý trest vězení a desetiletý zákaz činnosti u státní a městské policie. Odvolací Vrchní soud v Praze zmírnil vězení o půl roku, zkrátil zákaz činnosti o polovinu, ale rozšířil jeho platnost na všechny ozbrojené bezpečnostní sbory.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám