Hlavní obsah

Zapálená chata a desítky výjezdů hasičů. Bouřky zasáhly sever Moravy i střední Čechy

Praha
Aktualizováno

Silný vítr s bouřkami zasáhl v pondělí odpoledne severní Moravu a také střední Čechy. V Moravskoslezském kraji hasiči zasahovali do šesté hodiny odpoledne na téměř třech desítkách míst, uvedl mluvčí Petr Kůdela. V Beskydech pak blesk pravděpodobně zapálil chatu. Také středočeští hasiči vyjížděli v souvislosti s bouřkami k více než dvěma desítkám případů.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČRVideo: ČHMÚ

 
Článek

V Moravskoslezském kraji měli hasiči nejvíc práce na Jablunkovsku a zbytku Beskyd (hlavně okres Frýdek-Místek), popsal mluvčí Kůdela.

„Dvě třetiny zásahů tvořilo odstraňování stromů a větví spadlých na komunikace, jednu třetinu čerpání vody ze sklepů a čištění kanálových vpustí. Nikdo nebyl při těchto událostech zraněn,“ dodal.

Foto: HZS Zlínského kraje, ČTK

V intenzivních bouřkách hrozí pád větví ze stromů. Archivní snímek

V Ostravici čtyři jednotky hasičů zasahovaly víc než hodinu u požáru rekreační chaty, který pravděpodobně způsobil úder blesku.

„Alespoň to tvrdila dvě mladistvá děvčata, která byla uvnitř budovy,“ řekl mluvčí s tím, že dívky byly v šoku, a tak je hasiči předali zdravotníkům. Příčiny požáru nyní bude zjišťovat vyšetřovatel, uvedl.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Požár rekreační chaty pravděpodobně způsobil úder blesku.

Předběžně odhadovaná škoda je podle jeho slov 800 tisíc korun.

Voda zaplavila i železnici

Voda po vydatných srážkách odpoledne na Vsetínsku zaplavila domy a přerušila železniční dopravu mezi Velkými Karlovicemi a Halenkovem, funguje tam náhradní autobusová doprava. Byla to blesková povodeň, je poničená cesta i podemleté mostky, řekla v pondělí večer starostka Karolinky Marie Chovanečková.

Podle mluvčího hasičů Jaroslava Olberta voda v regionu zaplavila zejména sklepy, v několika případech hasiči odklízeli popadané stromy a větve. Nikdo nebyl zraněn, řekl Olbert.

Podle Chovanečkové se voda čerpala asi ze sedmi domů v Karolince.

V sousedním Novém Hrozenkově voda z potoka zaplavila i železniční koleje, osobní vlaky proto nejezdí. Podle webu Českých drah by výluka měla trvat asi do 21:00.

Vytopený sklep i trafostanice

Středočeští hasiči vyjížděli od pondělních 15:00 do 18:00 k 26 případům, při nichž museli odčerpávat vodu ze sklepů nebo odstraňovat překážky, jež vznikly při bouřkách.

Nejvíc potíží přinesly bouřky v okrese Praha-východ, na Benešovsku, Nymbursku, v okrese Praha-západ a na Mělnicku, řekla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Ve Velkých Popovicích v okrese Praha-východ například hasiči odčerpávali vodu z vytopeného sklepa. V Poříčí nad Sázavou na Benešovsku vodu nestačila pobírat kanalizace a zaplavila trafostanici. V nedalekých Nespekách hasiči čerpali z garáže půl metru vody. „Na Mělnicku směrem na Liběchov byla laguna přes půl křižovatky,” uvedla Kostková.

Výstraha až do večera

Silné bouřky zasáhly také Olomoucký a Zlínský kraj. Již dříve vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu před silnými bouřemi s nižším stupněm nebezpečí, která pro celou republiku platí až do středečního večera.

Přívalový déšť by mohl ojediněle zatopit níže položená místa a sklepy. Řidiči by neměli vjíždět na silnice, přes něž teče voda, pozor by si měli dávat také na podemletí krajnic a mostů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám