Hlavní obsah

Peníze na podporu hendikepovaných putovaly na půjčovnu vozítek Segway

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v minulých letech nemělo přehled o tom, zda dotace na zpřístupnění cestovního ruchu znevýhodněným skupinám putují skutečně na tento účel, upozornil ve své nejnovější zprávě Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Místo toho šla část peněz například na zřízení půjčovny městských vozítek Segway či elektrokol.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vozítka Segway na Staroměstském náměstí v Praze

Článek

„Národní program podpory cestovního ruchu měl zpřístupnit aktivity spojené s cestováním znevýhodněným skupinám, jako jsou rodiny s dětmi, mládež, studenti, senioři či hendikepovaní,“ upozornil NKÚ. Ministerstvo pro místní rozvoj, jež mělo program na starosti, ale vůbec nesledovalo, zda projekty podpořené z tohoto programu skutečně naplňují jeho cíl.

„Ministerstvo z programu například podpořilo zřízení půjčovny vozítek Segway dotací 1,2 miliónu korun nebo vybudování půjčovny elektrokol a dětských elektrických vozítek dotací téměř milión korun. Hodnocení kvality žádostí o dotaci navíc bylo u tohoto programu vysoce subjektivní,“ upozornili kontroloři.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stagnace i přes miliardovou dotaci

Ti se zaměřili na kontrolu čerpání a využití dotací na podporu cestovního ruchu v rámci několika speciálních programů. V rozmezí od konce roku 2007 do poloviny roku 2013 šlo na tuto oblast celkem 49 miliard korun. Výkonnost cestovního ruchu ale přesto nestoupla, spíše naopak. „Stagnovala nebo klesala,“ upozorňuje NKÚ.

Úřad v této souvislosti odkazuje na zprávu o plnění koncepce státní politiky cestovního ruchu na období 2007 až 2013, kterou předložilo vládě ministerstvo pro místní rozvoj. „V tomto hodnocení MMR píše, že podíl cestovního ruchu na makroekonomických ukazatelích klesá, stejně jako počet zaměstnanců v tomto odvětví a přínos cestovního ruchu pro veřejné rozpočty,“ uvedl NKÚ.

Nedostatečně připravené projekty

Přitom u Integrovaného operačního programu kontroloři prověřili celkem sedm projektů, z nichž šest nebylo dostatečně připraveno. Tři z nich byly kvůli tomu předčasně zastaveny.

Například projekt národního informačního portálu cestovního ruchu byl spuštěn až v roce 2012, přestože koncepce cestovního ruchu s ním počítaly už od roku 1999. Do února 2014 bylo na tento projekt vyčerpáno jen devět procent alokovaných prostředků, uvádí úřad.

V rámci jiného projektu za 95 milionů korun měly subjekty působící v rámci cestovního ruchu získávat značku kvality. „Do února 2014 získalo tuto značku jen 12 subjektů. Projekt má přitom končit už v roce 2015. Do letošního února za něj MMR zaplatilo už 41 miliónů korun,“ nastínil NKÚ.

Rekord v počtu turistů, hájí se ministerstvo

Ministerstvo pro místní rozvoj se ale proti zjištění NKÚ brání a tvrdí, že za klesající výkonnost cestovního ruchu může i rychlejší růst HDP. „Cestovní ruch tak v tomto období kopíroval vývoj výkonnosti ostatních hospodářských odvětví i národního hospodářství,“ sdělila mluvčí resortu Radka Burketová.

„Ve finančním vyjádření je celkový trend ekonomického výkonu cestovního ruchu dlouhodobě mírně rostoucí. V roce 2013 dosáhl počet příjezdů zahraničních turistů nového historického rekordu, když do hromadných ubytovacích zařízení přijelo 7,3 miliónu zahraničních turistů. Pozitivně se vyvíjel i počet domácích hostů, který vzrostl z 6,2 miliónu na 6,6 miliónu,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám