Hlavní obsah

Sousedé si dělají ze života peklo, berou na sebe i kladivo

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi si kazí život vyhrocenými sousedskými vztahy. Dělají si naschvály, napadají se, odmítají se respektovat nebo nacházet kompromisy. Na jedné straně otravují věční stěžovatelé kvůli malichernostem, na straně druhé jiní zase opravdu pouštějí nahlas hudbu a pořádají hlučné návštěvy i v noci, dělají v domě nepořádek.

Foto: Profimedia.cz

Sousedé si často dělají naschvály. Ilustrační foto

Článek

A je to čím dál tím horší, shodují se právníci, policisté, úředníci obecních úřadů, kteří rozhádané sousedy mají na denním pořádku. Stížnosti srší jedna za druhou, třeba že strom stíní, že pes vedle dokola štěká anebo že „přes můj pozemek zkrátka chodit ke své chatě nebudete. A basta, vždyť je to teď moje louka!“.

„Máme věcné břemeno po předcích zajišťující nám průchod přes druhý pozemek, ale soused přišel s tím, že pozemek je jeho a on tam udělá plot a my budeme chodit přes garáž. Nakonec byl schopen na nás vytáhnout kladivo a napadnout nás. Skončilo to u soudu, který nám dal za pravdu. Vztahy jsou nyní na bodu mrazu, ale je klid,“ poznamenala Marie J. z Ostravy.

Stěžuje si i pětina obyvatel obytných domů

Není jediná. Již dříve Právo informovalo o případu manželů, kteří si postavili na přístupové cestě k sousednímu domu na šestnácti metrech čtverečních prkenný zábor, a to jen na základě chyby v prastaré katastrální mapě po Němcích.

I když jim soud nařídil zábor odstranit, dál šponují nervy svých sousedů, kteří se nemohou ke svému domu normálně dostat.

Vyhrocené nejsou vztahy jen mezi domkáři. „Na chování sousedů si stěžuje více než pětina obyvatel bytových domů. Nespokojenost s lidmi nás pálí více než technické a estetické nedostatky domu,“ shrnula Raiffeisen stavební spořitelna závěry průzkumu, který provedla agentura STEM/MARK.

Rozklad vztahů mezi sousedy i v rodinách je natolik všudypřítomný, že jedna firma už dokonce přichází na trh se stolní hrou pro dospělé „Válka sousedů“, kde vyhrává ten, kdo druhého připraví o dům, manželku nebo si najde aspoň milenku. Na krabici je ještě výstižná samolepka „100% vyrobeno v ČR“.

Nejčastější problém je hluk

K nejčastějším nešvarům ovšem patří hlučnost. „Tak si klidně policii zavolejte, mně je to jedno. Tohle přesně mi vmetl do tváře mladík z vedlejšího bytu, kde si s dalšími mladíčky pořádá mejdany. Navíc máme společnou pavlač, oddělenou jen přepážkou, takže se často prostě nevyspím,“ zoufá si čtyřicetiletá zdravotní sestra bydlící v Praze 1.

Může informovat například majitele domu nebo vedení družstva, a pokud je s nájemníkem ještě více jiných problémů, třeba včas neplatí nájem, neprodlouží mu smlouvu nebo ji vypoví.

Další šancí je přestupkové řízení iniciované na obecním/městském úřadě. Hrubé chování sousedů lze kvalifikovat jako spáchání přestupku proti občanskému soužití podle § 49/1 písm. a) nebo c) přestupkového zákona, dle něhož se přestupku dopustí ten, kdo jinému ublíží na cti tím, že ho urazí nebo vydá v posměch, ten, kdo úmyslně naruší občanské soužití. Za tyto přestupky lze uložit pokutu do 5 či 20 tisíc korun.

Pokud dojde na ničení či poškozování majetku, jako třeba propíchané pneumatiky, slovní vyhrožování, lze podat trestní oznámení na nebezpečné vyhrožování nebo trestný čin nebezpečného pronásledování. Potíž je v tom, že se skutky obtížně prokazují. Vhodné je proto si vyhrocené situace alespoň natočit na video.

Každopádně jen loni policie řešila přes 2 300 případů nebezpečného vyhrožování a dalších více než 500, které už kvalifikovala jako nebezpečné pronásledování.

Anketa

Jaké máte vztahy se svými sousedy?
Výborné
22,7 %
Celkem dobré
28,2 %
Moc se nestýkáme
21,2 %
Příšerné
27,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5008 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám