Hlavní obsah

Chtěli jsme lidi bez vazeb na magistrát, představil Babiš pražskou kandidátku

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hnutí ANO ve čtvrtek oficiálně představilo své kandidáty do pražských komunálních voleb, o kterých vedení rozhodlo ve středu večer. Jak už ANO dříve oznámilo, jedničkou na kandidátce je podnikatelka Martina Schopperová, kterou následuje Patrik Nacher a bývalá ředitelka Transparency International Adriana Krnáčová.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Kandidátka hnutí ANO na pražskou primátorku Martina Schopperová

Článek

„Rozhodli jsme se nakonec pro takové kandidáty, kteří nemají žádné vazby na pražský magistrát,“ uvedl šéf hnutí, vicepremiér Andrej Babiš. „Pražské volby jsou pro nás důležité, Praha je specifická. Od revoluce ji ovládají ODS a TOP 09. Praha je baštou pana Schwarzenberga, což nám nejde do hlavy,“ řekl Babiš.

Hnutí se v kampani zaměří na konkrétní problémy hlavního města. „Například Václavák, místo aby vypadal jako Champs-Elysées, jsou na něm samé herny a kasina a prodávají se tam drogy,“ uvedl příklad.

Schopperová je Babišův objev

S nápadem, že by pražskou kandidátku mohla vést Schopperová, přišel on sám. „Paní Schopperová se o spolupráci s námi zajímala už přede dvěma třemi lety. Má stejné názory, a tak jsme se domluvili,“ řekl Babiš. Schopperová chtěla původně jít do komunálních voleb s vlastním hnutím Pražané.cz.

„Jsem rodilá Pražačka, v Praze jsem chodila do školy, vychovávám tu své děti. To je dost na to, abych cítila problémy, které Pražané mají,“ řekla ke své kandidatuře Schopperová. Vyjmenovala také své priority: je to bezpečnost v Praze, čistota, dopravní dostupnost, parkování a pomoc vytipovaným občanům.

Schopperová také uvažuje o tom, že by vstoupila do ANO. „Pokud by taková nabídka přišla, tak ji ráda přijmu,“ řekla. V minulosti podle svých slov podporovala pravicové strany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš MF a kandidátka do komunálních voleb Adriana Krnáčová.

Adriana Krnáčová by se jako bývalá ředitelka Transparency International chtěla zaměřit na transparentnost. „Na pražském magistrátě jsou některá temná místa,“ řekla.

Hnutí ANO dříve uvažovalo například o exprimátorovi Janu Kaslovi, ekonomovi Janu Švejnarovi či bývalém řediteli Národní knihovny Vlastimilu Ježkovi. Kontroverzní šéfka pražské organizace Radmila Keslová na kandidátce nebude. „Velmi si jí ale vážíme – pro pražskou organizaci vykonala dobrou práci,“ řekl Babiš.

Reklama

Související články

ANO povede v Praze podnikatelka Schopperová

Hnutí ANO schválilo pražskou kandidátku do podzimních komunálních voleb. O primátorský post bude bojovat podnikatelka Martina Schopperová, dvojkou na...

Výběr článků

Načítám