Hlavní obsah

Soud zakázal hnutí Severočeši.cz na podzim kandidovat

Okresní soud v Mostě zakázal předběžným opatřením hnutí Severočeši.cz podat kandidátku pro podzimní komunální volby. Správní soud nejprve musí pravomocně ukončit spor, který v hnutí eskaluje poslední měsíce. V úterý to oznámil mluvčí jedné ze znesvářených stran Petr Prokeš. Jde už o druhé předběžné opatření, které mostecký soud vydal. Původní pro procesní chyby zrušil Krajský soud v Ústí nad Labem.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec a šéf hnutí Severočeši.cz Bronislav Schwarz, zvolený za ANO, ve Sněmovně

Článek

Návrh na předběžné opatření podal náměstek mosteckého primátora Luboše Pitína. Severočeši.cz se rozštěpili na dva tábory na začátku roku. Část z nich, kteří jsou zároveň členy sdružení Mostečané Mostu, napadla valnou hromadu hnutí, která zvolila novým předsedou poslance Bronislava Schwarze.

"Legitimitu valné hromady odmítám, neboť mám za to, že její svolání a průběh jsou v rozporu se zákonem a stanovami. V témže rozporu jsou také veškerá usnesení přijatá na této valné hromadě," uvedl Pitín. Spory pak vedly i k odvolání bývalého mosteckého primátora Vlastimila Vozky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předběžné opatření platí až do doby, než o sporech rozhodne správní soud. "Předmětné řízení není dosud skončeno. Avšak ze všeho, co soud dosud uvedl, vyplývá, že procesy v politickém hnutí Severočeši.cz jsou nedemokratické. A nejde o nějaká nedbalostní pochybení, ale o jednání vědomé, cílené," napsal podle Prokeše mostecký soud v odůvodnění.

Schwarz se těší na správní soud

Poslanec Schwarz řekl, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. "Usnesení soudu jsem ještě nečetl, nebylo nám ještě doručeno. Ale stejně jako v prvním případě se odvoláme," řekl v úterý Schwarz. Odmítl, že by v hnutí panovaly nedemokratické principy. "Velmi se těším na správní soud. Předložím veškeré účetnictví a dokumentaci, která jasně prokáže, proč někteří do Severočechů šli," dodal.

Severočeši kandidátky podají. Jestli ale například upraví název, Schwarz neřekl. "Druhá strana se nás bojí, proto podává žádosti o předběžné opatření. Severočeši v komunálních volbách kandidovat budou," tvrdí.

Spory uvnitř hnutí, které vzniklo ze sdružení Mostečané Mostu, naplno propukly na jaře. Vedly mimo jiné k odvolání primátora Vlastimila Vozky, který je přívržencem Schwarze. Město teď vede statutární náměstkyně Hana Jeníčková, která zřejmě sympatizuje s Pitínem. Jeho přívrženci budou v Mostě kandidovat pod hlavičkou původního sdružení Mostečané Mostu. Ke Schwarzovým Severočechům se přiklonili senátoři Alena Dernerová a Jaroslav Doubrava a krajští zastupitelé včetně zakladatele hnutí Jiřího Zelenky.

Reklama

Výběr článků

Načítám