Hlavní obsah

Tisíce Čechů se nevyspí, budí je hluk nočních ulic

Právo, Jindřich Ginter
Praha

Tisíce Čechů žijících v centrech větších měst se v klidu nevyspí. Budí je hluk z nočních ulic. Stížnosti místních obyvatel na řev bujarých návštěvníků vedou většinou jen k domluvě ze strany policie. Mnozí, hlavně cizinci, z toho mají ale akorát legraci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na druhou stranu, jak konstatují magistrátní a obecní politici, je třeba dát prostor pro svobodné podnikání, tedy aby měly hospody či diskotéky i v noci otevřeno.

Potíž je však v tom, že na městských úřadech zřejmě neměří všem podnikatelům stejným metrem – některé nekompromisně přinutí zavřít celou hospodu v deset večer, a jak je to o pět minut později, už kolem ní krouží úředníci a hygienici s fotoaparátem a měřičem hluku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatímco podnik o ulici vedle nechají bez povšimnutí, byť z něho ještě ve dvě ráno proudí desítky opilých návštěvníků a budí stovky rodin v dané ulici.

Jedné stáhnou rolety, druhou vedle nechají

Jeden konkrétní příklad nerovného přístupu v regulaci nočního provozu bije do očí přímo pod nosem pražského magistrátu. Jen pár stovek metrů od něj je hospůdka a kavárna ve Školské ulici, která musí bez pardonu vyhnat hosty přesně k 22. hodině.

Obrana: přestupkové řízení a volat policii
Pokud je rámus nesnesitelný po desáté večer, mohou postižení volat policii, přičemž větší pravomoci má státní policie.
Přestupkové řízení lze zahájit proti podniku. Jestliže jsou hluční hosté už před podnikem, a i když řvou jako na lesy, ale vyloženě nic nedemolují, jsou i možnosti policie omezené, a to na domluvu.
Rušení nočního klidu vymezuje přestupkový zákon v paragrafu 47. Dobou nočního klidu se rozumí doba od 22. do 6. hodiny.
Obec může obecně závaznou vyhláškou nebo rozhodnutím vydaným na jejím základě stanovit výjimečné případy, jde zejména o slavnosti nebo obdobné společenské nebo rodinné akce.

A to nejen ze zahrádky, ale z celé hospody. Rolety jdou bez milosti dolů. Nad ní bydlí věčný stěžovatel, který nepřipustí ani o minutu více. Hospoda se s tím smířila, i když podle hostinských tak kvůli tomu, že nemohou mít otevřeno o hodinu déle, přicházejí na tržbách o zhruba padesát tisíc měsíčně.

„Když nezavřeme, přijde sem kontrola,“ řekl jeden z výčepních. „A už si fotí hosty a měří hluk. Za ty pokuty nám to nestojí,“ dodal. Budiž, město chrání spánek místních, řeklo by se.

Jenže o pár desítek metrů dále, ve Štěpánské ulici, má jiná hospoda, zaměřená na cizince, do jedné dvou hodin do rána, přičemž z ní noc co noc proudí na ulici skupiny přiopilých hlučných hostů.

Cizinci se diví

„Byl tu boj se stěžovateli, aby se zavíralo dříve. Máme u vchodu upozornění, aby byli hosté v noci potichu a před hospodou se neshlukovali. Nevím ale, jak to řešit, když už jsou na ulici,“ řekl Právu provozní hospody ze Štěpánské ulice.

Podle něho se cizinci diví, proč nemohou řvát do rána, když jsou v nálevně. „Těžko je utišíte při fotbalu. Jsou připití, a pak dělají rámus po celé ulici. Sto padesát hostů před hospodou neztišíte. Občas je přijede zklidnit policie,“ míní provozní.

Kolik vlastně obyvatel měst opakující se noční hluk nenechá v klidu vyspat a kolik zhruba si na to oprávněně stěžuje? Ministerstvo zdravotnictví, pod něž hluková problematika spadá, nemá ani potuchy. Podle něj je to věc obcí a městských částí.

Ministerstvo překvapivě tvrdí, že ani opakovaný noční rámus nemá vliv na zdraví člověka snažícího se noc co noc marně usnout.

„Hluk působený chováním obyvatelstva a návštěvníků je oblast obtěžování, akustické pohody a komfortu, které nemají přímý účinek na zdraví osob, a proto jejich regulace není z odborného hlediska možná formou právně závazných limitů,“ sdělila Právu Dana Šalamunová z ministerského odboru pro styk s veřejností.

Omezení musí být proporcionální

„Obec by mohla vyhláškou provozní dobu restauračních zařízení omezit. Nicméně judikatura Ústavního soudu současně uvádí, že omezení musí být proporcionální. Vzhledem k dosavadním případům (regulace mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní) není jasné, zda by zákaz provozu od 22 hodin nebyl ÚS shledán jako extenzivní zásah do práv provozovatelů restaurací,“ sdělila Právu mluvčí pražského magistrátu Petra Hrubá.

Jak je ale tedy možné, že některé hospody musí ve jménu ochrany nočního klidu nekompromisně zavřít právě ve dvaadvacet hodin? Otázka zůstala bez odpovědi. Magistrát pouze ústy své mluvčí dodal, že se k omezování na 22. hodinu nekloní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám