Hlavní obsah

V Podyjí nalezli vědci vzácného a ohroženého brouka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znojmo

V národním parku Podyjí objevili přírodovědci vzácného a velmi ohroženého rýhonosce. Tento brouk žije na rostlině hadinec obecný a v Česku ho lze najít výjimečně v nejsušších a nejjižnějších částech Moravy. Robert Stejskal ze správy parku uvedl, že v Podyjí byl nalezen vůbec poprvé. Nález je podle něj nepřímým potvrzením oteplování klimatu v ČR.

Foto: Trnka Podyjí/Filip NP, ČTK

Rýhonosec se v Podyjí objevil poprvé.

Článek

V Čechách byl rýhonosec nalezen pouze jednou, a to počátkem minulého století u Orlíku. Morava, hlavně její jih, má mnohem teplejší a sušší podnebí, které tento brouk potřebuje k životu. Před druhou světovou válkou vědci brouka nacházeli na Pálavě v okolí Mikulova a na Znojemsku.

„Pak se ale rýhonosec na několik desetiletí zcela vytratil. Zřejmě kvůli chladným létům. Za posledních deset let jej ale opět nacházíme u Mikulova a na Znojemsku," uvedl Stejskal.

Prospívá mu mírná zima

Přirozeným domovem rýhonosce Rhabdorrhynchus echii je jižní Evropa. Patří k druhům, které rozšiřují své teritorium patrně kvůli tomu, že zimy jsou ve střední Evropě stále mírnější a léta suchá. Jeho výskyt v Podyjí jasně ukazuje, nakolik je tento národní park druhově pestrý a jedinečný, dodal Stejskal.

S kolegou našel rýhonosce v malém úhoru v lokalitě Stará vinice mezi obcemi Hnanice a Havraníky. V oblasti byla před časem zrušena vinice, kterou pak zemědělci ponechali ladem.

„Už po pouhém roce se na ploše tohoto úhoru o výměře téměř dvou hektarů uchytilo druhově mimořádně bohaté společenstvo rostlin. Při bližším zkoumání jsme zjistili, že kromě pravých plevelů obsahuje velký počet druhů typických spíše pro stepní trávníky, které jsou domovem rýhonosce," dodal Stejskal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám