Hlavní obsah

Do části Krkonoš je kvůli sběračům borůvek vstup zakázán

Trutnov

Kvůli nájezdům sběračů borůvek začal platiti zákaz vstupu do některých částí Krkonoš. Týká se to podle správy KRNAP asi patnácti procent rozlohy parku a potrvá do 15. října. Turisty, kteří se pohybují po značených trasách a cyklostezkách by to ale nemělo výrazně omezit.

Článek

Letošní úroda borůvek je však malá, takže ochránci parku velké problémy se sběrači nečekají. Omezení vstupu se bude týkat například okolí Vosecké boudy, Lysé hory, Kotle a Luční hory či pramene Labe. Zejména jde o oblasti ve druhé a třetí zóně parku. Část území s omezeným vstupem je i v první zóně, kde je ale vstup mimo značené cesty zakázán celoročně.

Dotčené lokality se zákazem vstupu jsou v terénu označené informačními cedulemi v českém a polském jazyce. Správa parku omezení vstupu zdůvodňují tím, že sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty, snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a také poškozují lokality, na kterých se vyskytují chráněné rostliny. Zvěř také kvůli sběračům nemá klid v době říje.

Omezení KRNAP vydal počtrnácté. Největší problémy se sběrači byly před přibližně šesti lety, zákaz tehdy porušovali hlavně polští sběrači. „Česká veřejnost si na omezení zvykla a většinou je respektuje. Naopak největší problémy působili zahraniční 'profesionální' sběrači, kteří podnikali nájezdy na plochy zejména v blízkosti státní hranice," uvedl mluvčí KRNAP Radek Drahný. Lidem, kteří nařízení správy poruší, hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám