Hlavní obsah

Sněmovna v prvním čtení odhlasovala zrušení poplatků u lékaře a za recept

Praha

Lidé možná nebudou platit od příštího roku třicetikorunové poplatky u lékařů a v lékárnách. Zůstanou jen devadesátikorunové na pohotovostech. Příslušná vládní novela zákona o veřejném zdravotním pojištění přečkala v dnešním úvodním kole sněmovního projednávání návrh opozičních TOP 09 a Starostů na zamítnutí. Míří k posouzení zdravotnickému výboru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se na čtvrteční tiskové konferenci pozastavuje nad odmítáním pacientů nemocnicemi.

Článek

Výpadek příjmů ambulancí a lékáren bude činit podle propočtů z loňska asi 3,27 miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví jej hodlá nahradit z navýšených odvodů státu při využití běžných úhradových mechanismů.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) označil poplatky za nespravedlivou překážku v přístupu lidí ke zdravotní péči. Regulační cíl podle něho příliš nesplnily. K efektivnějšímu využívání zdravotnických služeb nevedly, přinesly administrativní zátěž, uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Němečkovi oponoval exministr Leoš Heger (TOP 09 a Starostové), podle kterého poplatky regulují a devět z deseti lidí je ze sociálního hlediska hradit bez problému může. Platby, které činily celkem asi pět miliard korun ročně, jsou navíc potřebným příjmem zdravotnických zařízení, podotkl Heger. Při zachování poplatků se mohly peníze ze zvýšených odvodů státu využít na rozvoj zdravotnictví, takhle se projedí, dodal.

Regulační poplatky zavedla v roce 2008 vláda Mirka Topolánka. O jejich zrušení se dosud neúspěšně pokoušely ČSSD a KSČM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám