Hlavní obsah

Podmínky opozice služební zákon pohřbí, tvrdí platforma

Novinky, jas

Čtyři podmínky, které pro přijetí zákona o státní službě vznesly TOP 09 a ODS vůči vládě, by podle občanského sdružení Rekonstrukce státu znamenaly, že by norma byla v podstatě zbytečná.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Projekt tvrdí, že zrušení Generálního ředitelství státní služby, což je jeden z požadavků obou stran, ”by představovalo zachování současného stavu roztříštěnosti státní správy a existenci 'výsostných pašalíků' pod dohledem jednotlivých ministrů”.

Stejně tak sdružení odmítá požadavek na zachování toliko politických náměstků na ministerstvech, neboť by to zejména v souvislosti s neexistencí Generálního ředitelství vedlo k tomu, že by úředníci nadále mohli čelit nátlaku politických představitelů. Sdružení zmínilo zejména tlaky skrze pracovní hodnocení a udělování odměn.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přednostně vyhozeni

K požadavku na to, aby se ochrana úředníků vztahovala pouze na ty, kteří pracují ve státní správě déle než čtyři roky, svědčí podle Rekonstrukce státu o „dezinterpretaci zákona”, neboť ochrana úředníků je v návrhu poměrně slabá  a srovnatelná se zákoníkem práce.

„Ochrana je širší pouze např. u plošného snižování stavů z úsporných důvodů. To by v důsledku znamenalo, že ODS a TOP 09 chtějí v případě rozpočtové tísně například přednostně vyhodit úředníky, kteří pracují méně než čtyři roky,” tvrdí sdružení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám