Hlavní obsah

Komunisté a Úsvit spojili síly, chtějí mimořádnou schůzi k církevním restitucím

Právo, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Poslanci KSČM a hnutí Úsvit podali v úterý večer předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD) žádost o svolání mimořádné schůze, kterou podepsalo 44 zákonodárců obou frakcí. Jejím hlavním tématem má být zákon o církevních restitucích. Svolána byla na čtvrtek příští týden.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip a jeho protějšek z hnutí Úsvit Tomio Okamura

Článek

„Máme totiž poznatky, že se snížily požadavky na podklady, které jsou potřebné k vydávání majetku,” řekl Právu šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Předseda KSČM Vojtěch Filip nechtěl podrobnosti jejich zjištění sdělit s tím, že je zveřejní až Sněmovně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„My chceme vědět, jestli existuje písemný pokyn, který měly dostat památkový i pozemkový úřad, jímž se snížil nárok na dokumentaci, kterou musí ta církev, která žádá o nějaký majetek, doložit. Jestliže nemají dokládat třeba výkresovou část, tak může dojít k tomu, že se budou vydávat budovy a pozemky, kde jsou třeba závazky třetí osoby,“ řekl Filip Právu.

Jak dodal, konkrétní poznatky, že k těmto věcem dochází, mají třeba z Jindřichova Hradce, z Bechyně i odjinud.

Schůze nemusí projít

Podle Filipa ministerstvo kultury takový pokyn vydalo. „V takovém případě by úřad nepostupoval podle zákona, a pak by měl ministr (Daniel) Herman ve funkci skončit,“ prohlásil.

Zda se nakonec poslanci od vlády podrobné informace o postupu při vydávání majetku dozvědí, není jisté, protože podle pravidel musí Sněmovna na začátku mimořádné schůze schválit její program.

ČSSD kvůli restitucím ztrácí

Komunisté a Úsvit přesto spoléhají na to, že mezi sociálními demokraty je řada odpůrců církevních restitucí, kteří by mohli pro program zvednout ruku a tím otevřít cestu k debatě. ČSSD totiž už před volbami slibovala, že se pokusí omezit finanční náhrady církvím, avšak koaličním vyjednavačům se nepodařilo se zástupci církví dohodnout.

Vnitrostranické průzkumy přitom uvádějí, že právě nedodržení slibu týkajícího se církevních restitucí je tím, co voliči Sobotkově straně nejvíc vyčítají. I kdyby ale opozici nakonec sněmovní většina nepodpořila program mimořádné schůze, své si k tomu stejně mohou říct členové klubů s přednostním právem, kterými jsou předsedové strany a poslaneckých klubů Vojtěch Filip, Pavel Kováčik, Tomio Okamura a Radim Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám