Hlavní obsah

Lidé už přispěli na pozůstalé po vojácích přes milión

Praha

Stovky lidí, kteří se zapojili do sbírky pro pozůstalé po padlých vojácích z Afghánistánu, už nashromáždili přes milión korun. Charitu vyhlásili armádní kolegové padlých. O jejím úspěchu informovaly armáda a Charita Česká republika na svých internetových stránkách. Smrt vojáků si připomněli také poslanci, kteří na úterní mimořádné schůzi drželi minutu ticha.

Foto: Novinky

Speciál s ostatky padlých vojáků přistál 10. července ve Kbelích.

Článek

Sbírku minulý týden ve čtvrtek vyhlásili vojáci ze 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi, jejichž kolegové v Afghánistánu padli. Zřídit jim ji pomohla Charita Česká republika.

Do úterní 14. hodiny se na účtu sešlo 1,029 miliónu korun od několika set dárců. "Poukazuje to na fakt, že národ dokáže v rozhodujících chvílích své vojáky podpořit a ocenit jejich nasazení," uvedl major Ivo Zelinka, který je členem organizačního týmu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Sbírka je veřejná a je současně zamýšlena jako výraz ocenění práce výsadkářů a principů svobody a demokracie, které hájili," dodal kaplan 4. brigády rychlého nasazení Žatec Petr Fiala.

Finanční příspěvky je možné posílat na sbírkový účet Charity ČR 44665522/0800, variabilní symbol 916.

Náčelník generálního štábu Petr Pavel o smrti rotmistraVideo: Česká televize ČT24

Čtyři čeští výsadkáři zahynuli při sebevražedném útoku minulé úterý při hlídce poblíž vojenské základny Bagrám. [celá zpráva]

Při atentátu byl těžce zraněn i pátý voják, který zemřel v pondělí dopoledne po převozu do Česka. [celá zpráva]

Připomínkou smrti vojáků bylo zahájeno úterní zasedání Poslanecké sněmovny. Její předseda Jan Hamáček (ČSSD) přečetl jména padlých a přítomní poslanci poté drželi minutu ticha.

Reklama

Výběr článků

Načítám