Hlavní obsah

Za odstřel OP Prostějov mohou padat pokuty

Odstřel komplexu budov bývalého Oděvního podniku (OP) Prostějov, při němž mezi přihlížející vlétl kousek zdiva, který zranil jednoho hasiče, může mít dohru pro odpovědného střelmistra i firmu, která demolici prováděla. Báňský úřad v Ostravě požádal střelmistra o vysvětlení a doplnění zprávy o odstřelu. Pokud shledá vysvětlení nedostatečným, zahájí správní řízení, uvedl v úterý mluvčí Státní báňské správy Bohuslav Machek.

Nebezpečný kámen při odstřelu OP ProstějovVideo: FTV Prima

 
Článek

Střelmistrovi Zdeňku Sobíškovi v případném správním řízení hrozí padesátitisícová pokuta i to, že přijde o průkaz střelmistra. Firmě provádějící odstřel hrozí pokuta až do výše pěti miliónu korun.

Nyní má střelmistr několikadenní lhůtu na podání vysvětlení, po jejím uplynutí může být případně zahájeno správní řízení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Úlomek proletěl mezi diváky, kteří stáli ve vyhrazené zóně, kde jim podobné nebezpečí hrozit nemělo.

Na odstřel výrobních hal bylo použito 1,1 tuny dynamitu, 4200 rozbušek a několik kilometrů drátu. K zemi se koncem června poroučelo šest šestipatrových budov, které v posledních letech již pouze chátraly.

Odstřel budov OP ProstějovVideo: Česká televize ČT24

Před samotným odstřelem, který byl svým rozsahem ve střední Evropě ojedinělý, byl napjat i Sobíšek, který v minulosti odstřelil přes 60 komínů, na dvě desítky budov i dva mosty. „Je to životní výzva, ze které mi běhá mráz po zádech, jenom když o tom hovořím,“ řekl ČTK před odstřelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám