Hlavní obsah

Ministerstvo kultury dostalo pokutu 426 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo kultury, jehož letošní rozpočet je zhruba 10 miliard, přijde o 426 miliónů korun. Resort dostal pokutu od finančního úřadu za chyby v hospodaření, kterých se dopustil v letech 2009 až 2013, upozornila Česká televize. Pokud neuspěje s odvoláním, přijde tak téměř o pět procent svého ročního rozpočtu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministerstvo kultury

Článek

Ministerstvo mělo pochybit například tím, že část peněz z evropských dotací určených na rekonstrukci některých kulturních památek užila na opravu jiných, což se však nesetkalo s pochopením finančního úřadu. Další sankce dostal resort za to, že nevypsal výběrová řízení na zajištění některých služeb.

Pro ministerstvo, které se podobně jako další resorty potýká s nedostatkem financí na investice a dlouhodobě upozorňuje na podfinancování kultury, je pokuta ve výši 426 miliónů citelným zásahem. Na to, že by mu byla pokuta odpuštěna, však spoléhat nemůže.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Čím závažnější to pochybení je, tím menší je šance, že se částka promine," citovala ČT reakci mluvčí Generálního finančního ředitelství Petry Petlachové.

Pro další léta by chtělo ministerstvo navyšovat rozpočet z nynějších 10 až na 15 miliard. Pro rok 2015 má prozatím přislíbeno 10,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám