Hlavní obsah

Voják zraněný v Afghánistánu je zpátky v Česku, jeho stav je velmi vážný

Praha
Aktualizováno

Český voják zraněný v úterý v Afghánistánu je od večera zpět v Česku. Do vlasti ho přepravil vojenský speciál, v Praze Kbelích přistál v 18:30. Voják byl následně vrtulníkem přepraven do Ústřední vojenské nemocnice. Nadále je ve velmi vážném stavu. Uvedla to v neděli mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánští vesničané na místě atentátu v provincii Parván, kde zemřeli čtyři čeští vojáci.

Článek

Rotmistr J. L. byl součástí hlídky, která byla v úterý napadena poblíž základny Bagrám v Afghánistánu. Při sebevražedném atentátu zemřeli další čtyři čeští vojáci, dva afghánští policisté a několik civilistů.

"Vojenský speciál Airbus A-319 se zraněným na palubě přistál krátce po půl sedmé večer na letišti v Praze Kbelích. Převoz se uskutečnil za doprovodu týmu lékařů a odborného zdravotnického personálu," uvedla Růžičková.

Po příletu do Česka byl voják transportován vrtulníkem W-3A Sokol do Ústřední vojenské nemocnice v Praze Střešovicích. V nemocnici se podrobí dalšímu vyšetření a následné léčbě.

"Stav těžce zraněného vojáka je velmi vážný. S ohledem na rodinu vojáka nebudeme poskytovat podrobnosti k jeho zdravotnímu stavu," dodala mluvčí.

V Afghánistánu byl v neděli zraněn další voják, desátník J. M. Středně těžká poranění mu přivodil noční útok na českou hlídku v okolí základny Bagrám. [celá zpráva]

Voják bude do Česka převezen, jakmile to jeho zdravotní stav a lékaři dovolí.

"Dnes se podrobil operaci v americké vojenské nemocnici na základně Bagrám. Na místě je s americkými specialisty i český lékař z polního chirurgického týmu z Kábulu. Stav vojáka po operaci je stabilizovaný," uvedla mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám