Hlavní obsah

Voják zraněný v Afghánistánu je po čtvrté operaci, Českem zněly zvony a sirény

Praha
Aktualizováno

Zvony a sirény se ve čtvrtek v pravé poledne rozezněly po celém Česku, aby uctily památku čtyř vojáků, kteří zemřeli v úterý po útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Pátý voják prodělal již čtvrtou operaci.

Zvony a sirény na Náměstí Míru v Praze na počest padlých vojákůVideo: Novinky

 
Článek

Stav zraněného vojáka je po další operaci stabilizovaný, uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Starají se o něj američtí a čeští lékaři ve vojenské nemocnici v afghánském Bagrámu.

Těžce zraněný muž bude do Česka převezen v okamžiku, kdy to dovolí jeho zdravotní stav. Armáda předpokládá, že to bude asi za deset dnů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na počest čtyř jeho zabitých kolegů se v poledne rozezněly po celé České republice sirény a zvony.

V Praze na Václavském náměstí jejich památku uctilo několik lidí tím, že stáli a mlčky naslouchali zvuku sirén. Jinak se život na rušném náměstí v centru Prahy nezastavil. Sirény zmátly několik zahraničních turistů, kterým policisté vysvětlovali důvod.

Ceremoniál s vojenskými poctami

Vojenský speciál s ostatky vojáků by měl po 13. hodině přistát na kbelském letišti. Následovat bude pieta s vojenskými poctami.

Rakve zahalené do české vlajky budou uloženy na katafalk, poté promluví vojenský kaplan. Účast přislíbili mimo jiné prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka a ministr obrany Martin Stropnický.

Čeští vojáci zemřeli v úterý ráno při sebevražednému útoku poblíž vojenské základny Bagrám v Afghánistánu, když vyšetřovali odpálení raket povstalci. Zemřeli také dva místní policisté a několik civilistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám