Hlavní obsah

Česko loni vyvezlo nejvíce zbraní do Vietnamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko vyvezlo v loňském roce nejvíce zbraní do Vietnamu. Ten odebral vojenský materiál za 1,19 miliardy korun. Na druhém místě pomyslného žebříčku významných zákazníků jsou Spojené státy, které nakoupily za 776 miliónů korun, a třetí místo patří Egyptu. Tam putoval vojenský materiál za 666 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obchod byl v Egyptě vloni ovlivněn tamní politickou situací, kvůli které české úřady v září vývoz zbraní zakázaly, uvádí to výroční zpráva, kterou kabinet Bohuslava Sobotky projednal na svém středečním zasedání.

Vývoz vojenského materiálu z Česka loni stoupnul zhruba o šest procent na 7,85 miliardy korun, dovoz naopak klesnul pětkrát na 1,7 miliardy korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyvezeno například z Česka bylo přes 67 300 revolverů a pistolí, více než 10 100 samopalů a 32 500 samočinných pušek. Mezi vývozními položkami bylo také 11 tanků, 142 těžkých kulometů, tři letouny L-39ZO a pět obrněných vozidel.

České úřady loni udělily více než 1100 licencí k vývozu vojenského materiálu v hodnotě více než 13,3 miliardy korun. Všechny plánované obchody se ale neuskutečnily. Dovézt chtěly firmy materiál za asi 28,6 miliardy korun.

Pyrotechnika se dovezla z Číny

Dovezena naopak byla pyrotechnika za 321,6 miliónu korun, v drtivé většině z Číny.

Ministerstvo průmyslu a obchodu povoluje také vývoz takzvaného zboží a technologií dvojího užití. To je určeno většinou pro civilní využití, sloužit ale také může pro výrobu zbraní hromadného ničení nebo konvenčních zbraní.

Evidován tak je například obchod s chemikáliemi nebo některými strojírenskými výrobky. Loni bylo z Česka prodáno podobné zboží za 7,1 miliardy korun

Reklama

Výběr článků

Načítám