Hlavní obsah

Problémy s přijímáním pacientů do pražských nemocnic bude řešit další komise

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Případy, kdy sanitky nemohou umístit pacienty s mnohdy akutními problémy do nemocnic, mají podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka společného jen to, že jsou medializované. Spolu s primátorem hlavního města Prahy Tomášem Hudečkem se shodli na tom, že v množství všech případů může občas dojít k chybám v komunikaci mezi nemocnicemi a sanitkami. K řešení problémů chtějí ustanovit novou odbornou komisi.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Problém vidím primárně ve špatné komunikaci,“ prohlásil ministr po setkání s primátorem. „Jsou tisíce a tisíce zásahů, které se v hlavním městě Praha provádějí (...), a samozřejmě mezi lidmi prostě vznikají komunikační problémy, to není potřeba vysvětlovat,“ odhalil svůj pohled na problematickou situaci kolem přijímání pacientů.

Podobně se vyjádřil Hudeček: „Je nepochybně jasné, že v tisících případech během spousty let, kdy probíhá velmi dobrá spolupráce záchranné služby a nemocnic, může dojít k případům, kdy tato spolupráce z jakýchkoli důvodů může klapnout i na základě problémové komunikace nebo obtížnosti daného případu hůř, než bychom oba dva chtěli. Nicméně myslím si, že je to přesně věc, která by se měla řešit na odborné úrovni, nikoli mediální.“

Vznikne odborná komise

Ministr s primátorem se proto rozhodli ustanovit odbornou komisi složenou napůl ze zástupců resortu zdravotnictví, napůl z odborníků magistrátu, která se bude těmito případy zabývat. Chtějí tak zabránit tomu, aby se podobné případy jako dosud „medializovaly“.

„Tento tým bude platformou, kde chceme, aby se veškeré věci týkající se zdravotnické péče v Praze řešily,“ řekl Němeček. „Nechceme, aby byly tyto problémy řešeny primárně přes média,“ dodal s tím, že případy, o kterých v posledních několika týdnech média informovala, měly společné jen to, že byly medializovány.

Komise by měla poprvé zasednout do 14 dnů. Jedná se přitom již o druhou odbornou skupinu, kterou Němeček sestavil kvůli problémům při předávání pacientů mezi záchrannou službou a nemocnicemi. [celá zpráva]

Druhým krokem by mělo být zahájení debaty o případném převedení některých nemocnic na Prahu. „Znovu otevřeme otázku eventuálního převodu některých nemocnic, které by zajišťovaly standardní péči, již obyvatelé hlavního města potřebují, na hlavní město Praha,“ řekl Němeček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám