Hlavní obsah

Česko zasáhly velmi silné bouřky. Na severu Čech lámal vítr stromy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na Česko v úterý udeřily velmi silné bouřky s krupobitím a rychlost větru by mohla v nárazech dosáhnout až 75 kilometrů za hodinu. Na Liberecku v úterý bouřka přerušila dopravu na třech tratích, na které popadaly stromy. Plné ruce práce měli i hasiči na Děčínsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR Video: ČHMÚ

 
Článek

Po poledni zaznamenali 29 událostí, ve většině případů šlo o popadané stromy a větve na silnicích a chodnících. „Ve dvou případech byl ohlášen srolovaný plech ze střechy domu, třicet centimetrů bylo hlášeno v zatopeném viaduktu v Děčíně – Podmoklech,“ informoval Právo mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Na Liberecku byl přerušen provoz na trati ze Smržovky do Josefova Dolu, z Liberce na Českou Lípu a z Liberce do Jaroměře. Bouřka provázená silným větrem a místy i kroupami zasáhla vedle Liberecka i Českolipsko. V Mařenicích spadlo během hodiny přes 18 milimetrů srážek, v Jablonném v Podještědí bezmála 20 milimetrů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hasiči vyjížděli odpoledne k sedmi popadaným stromům, které zablokovaly komunikace po celém kraji. "Žádné vážné škody to však nezpůsobilo," citovala ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenku Štrauchovou.

Varování platí až do středy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) rozšířil dopoledne kvůli bouřkám výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí, která má dobu platnosti od úterních 11 hodin do středeční jedné hodiny po půlnoci. Varování platí pro celé území.

Bouřková činnost se bude objevovat na zvlněném frontálním rozhraní mezi velmi teplým vzduchem na východě a chladnějším na západě, které se dostane právě nad Česko.

V bouřkách se mohou objevovat i lokální přívalové srážky s ojedinělým úhrnem kolem 50 milimetrů. Večer budou bouřky od jihozápadu slábnout, předpovídají meteorologové.

„V severní polovině území očekáváme zeslabení bouřek kolem půlnoci, kdy budou srážky místy přecházet do trvalejšího deště, při kterém může ojediněle spadnout dalších 20 milimetrů," doplnili.

BEZ KOMENTÁŘE: Bouřka s krupobitím v pražském BraníkuVideo: Ondřej Kořínek, Novinky

Malé toky se rozvodní

Vzhledem k přívalovým srážkám je podle ČHMÚ možné očekávat rychlé rozvodnění malých toků. Mohou být rovněž zatopeny ulice nebo podemlety komunikace. Kvůli větru by lidé měli zajistit okna a dveře a upevnit volně položené předměty, jako jsou například slunečníky nebo zahradní nábytek.

Reklama

Výběr článků

Načítám