Hlavní obsah

Zeman kondoloval rodinám zabitých vojáků, podle Sobotky jsou to hrdinové

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Václav Lang, rsk

Prezident Miloš Zeman vyjádřil soustrast rodinám čtveřice českých vojáků, kteří v úterý zahynuli po útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Premiér Bohuslav Sobotka označil událost za nesmírně tragickou, zesnulí muži jsou podle něj novodobí čeští hrdinové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Prezident republiky Miloš Zeman vyjadřuje hluboký soucit rodinám padlých českých vojáků a hlubokou úctu k jejich boji proti mezinárodnímu terorismu,” tlumočil Zemanova slova mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Pokládám to za nesmírně tragickou a šokující událost, je to velmi smutná zpráva jak pro českou vládu, tak pro celou Českou republiku. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým rodinným příslušníkům a přátelům vojáků, kteří v Afghánistánu zahynuli,“ řekl Sobotka.

Foto: Pavel Karban, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka při návštěvě Moravskoslezského kraje

„Chtěl bych ocenit hrdinství vojáků, kteří padli při plnění vojenské mise,“ dodal a prohlásil padlé vojáky za novodobé české hrdiny.

Sobotka je podle svých slov ve spojení s ministrem obrany Martinem Stropnickým. K události v Afghánistánu zatím nemá podrobné informace. „Standardně plnili své povinnosti při ostraze vojenské základny,“ řekl pouze.

Česká republika by nyní měla poskytnout maximální podporu pozůstalým, k repatriaci vojáků se zatím nevyjadřoval.

Odmítl také spojovat nešťastnou událost s urychleným přehodnocením působení českých vojáků na misi v Afghánistánu. Považoval by to prý za znevážení dosavadní práce vojáků.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) vedle vyjádření soustrasti pozůstalým oznámil, že na sídle resortu budou vlajky staženy na půl žerdi.

Zasluhují uznání, shodují se politici

Vyjádřili se i další politici. Šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) kondoloval rodinám jménem celé komory. Zároveň připomněl, že „vojáci, kteří padli při plnění bojových povinností, si zaslouží nejvyšší úctu a obdiv za své hrdinství”.

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) si nemyslí, že by útok ovlivnil české zahraniční mise. „Je to tragédie, ale svoje závazky budeme v rámci dohod plnit. Každopádně bych chtěl ocenit statečnost našich vojáků a vyslovit soustrast rodinám a nejbližším. Vláda určitě poskytne rodinám nezbytnou pomoc,“ řekl Právu.

„KDU-ČSL hluboce lituje zmařených životů čtyř českých vojáků a vyjadřuje upřímnou soustrast rodinám padlých. Za svobodu a bezpečnost musíme bojovat i za našimi hranicemi. Věříme, že jejich oběť nebyla zbytečná a opět nám ukázala, jak zákeřným protivníkem je hnutí Tálibán,“ uvedl šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám