Hlavní obsah

Náměstek primátora Ostravy měl firmu, která teď městu pere prádlo

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Do problémů se dostal náměstek primátora Ostravy Tomáš Petřík (ODS). Jako ředitel a předseda představenstva společnosti Renatex CZ podepsal totiž v minulosti smlouvu s Městskou nemocnicí Ostrava (MNO) na Komplexní servis zdravotnického prádla. Už v té době byl Petřík ostravským zastupitelem. Smlouva platí dosud a MNO za službu platí zhruba 14 miliónů korun bez DPH.

Foto: Statutární město Ostrava

Náměstek primátora Ostravy Tomáš Petřík (ODS)

Článek

Mluvčí MNO Magda Otáhalová sdělila, že smlouvu 30. dubna 2009 podepsalo za nemocnici bývalé vedení špitálu.

„Kromě praní je v ceně i nájem prádla, kontejnery a skříně na prádlo, distribuce prádla na oddělení podle jmen lékařů, sester, ostatního personálu, lůžek a operačních sálů,“ vysvětlila.

Náklady na komplexní servis za praní prádla a nájem včetně DPH jsou asi 1,1 procento všech nákladů MNO. Podle náměstka ředitele pro ekonomiku a provoz MNO Petra Šmída, který je nyní pověřen vedením MNO, byl Renatex určitě vybrán na základě výběrového řízení.

„Smlouva je na dobu neurčitou s výpovědní dobou šesti měsíců. Podpis na smlouvě za Renatex byl Petříkův,“ potvrdil Šmíd a dodal, že smlouva není pro nemocnici nevýhodná a cena za prádelní servis je dobrá.

Tomáš Petřík a jeho angažmá ve společnosti Renatex a na radnici
Petřík je zastupitelem Ostravy od roku 2006, od konce roku 2010 je náměstkem primátora zodpovědným za odbor financí a rozpočtu, živnostenský úřad, odbor majetkových účastí a sdružených nákupů. Spadá pod něj i kontrola hospodaření v městských organizacích, včetně MNO. Členem představenstva Renatexu byl od ledna 2007 do konce února 2011, přičemž předsedou představenstva byl od 18. prosince 2007 do 27. února 2011. Od 28. února 2011 až do 18. července 2013 byl předsedou dozorčí rady.

O svém angažmá na radnici nemluvil

Petřík své spojení s Renatexem nepokládá za podstatné a jakýkoliv střet zájmů odmítá. „Dnes nemám ke společnosti žádný vztah, ta smlouva je staršího data, to jsem ještě na městě nebyl,“ vysvětloval Petřík. Zakázku mezi Renatexem a MNO navíc považuje z hlediska objemu zakázek firmy za marginální.

Na dotaz, proč nikdy neřekl kolegům z rady či zastupitelstva, že jako zastupitel podepsal smlouvu za firmu nebo že jako náměstek primátora byl zároveň i předsedou dozorčí rady společnosti, která obchoduje s MNO, odpověděl, že k tomu nebyl žádný důvod. „Smlouva byla uzavřena před mým nástupem do funkce a rozhodně nedocházelo k nějakému ovlivňování ve vztahu k této smlouvě.“

Informace, že Petřík vedl Renatex a později byl jako náměstek primátora šéfem dozorčí rady firmy, která obchoduje s MNO, překvapila náměstkyni primátora Simonu Piperkovou (ČSSD). „Nikdy o tom nemluvil, nikdy nepadlo nic o nějakém střetu zájmů, aspoň si něco takového nevybavuji,“ potvrdila Piperková, která má na starost oblast zdravotnictví. Petřík o tom podle ní nemluvil ani v souvislosti, když se jednalo o nákupech přes elektronické aukce, které městu i jeho příspěvkových organizacím šetří peníze. Právě služby v oblasti prádla by se totiž pro MNO daly přes e-aukce nakoupit.

Smlouva na dobu neurčitou

S tím Petřík paradoxně souhlasí. Proč o to jako náměstek primátora ale neusiloval, neřekl. „Je to docela klasický typ služby, který se může soutěžit přes e-aukce. Tady to asi byla otázka dlouhodobosti té smlouvy. Kdyby doběhla, tak dojde k jejímu přesoutěžení,“ poukázal. To, že smlouva, kterou za Renatex s MNO uzavřel, je na dobu neurčitou, zřejmě zapomněl.

Ani náměstek primátora Jiří Hrabina (ČSSD), který momentálně zastupuje primátora, nevěděl o vztahu mezi Petříkem a Renatexem. „Potřeboval bych si to ověřit, zní to ale velmi divně,“ připustil ve středu odpoledne s tím, že si o tom s Petříkem promluví. Ve čtvrtek pak Hrabina řekl, že nemá pocit, že by šlo o střet zájmů. „Ani nám o tom říkat nemusel, nemohlo dojít k žádnému ovlivnění,“ doplnil na Petříkovu adresu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám