Hlavní obsah

Na pomoc ukrajinským uprchlíkům se v Praze dražily fotky

Novinky, hop, mik
Praha

Benefiční akce s cílem získat peníze na pomoc obětem bojů na Ukrajině proběhla v pražské kavárně Potrvá. Iniciovala ji Ukrajinská studentka žijící v Česku Olena Kagui ve spolupráci s Organizací pro pomoc uprchlíkům (OPPU).

Foto: Olena Kagui

Výtěžek z dražby fotek půjde na pomoc ukrajinským uprchlíkům v ČR

Článek

Organizátorka benefice Olena Kagui je sama autorkou fotek, které se dražily ve čtvrtek v podvečer v zaplněné kavárně v pražských Dejvicích.

„V médiích bylo stále vidět, jak je Majdan plný násilí, jak je Ukrajina v plamenech, to já jsem neviděla, já viděla jen spoustu lidí, co si chtějí pomáhat,“ popsala Novinkám své zážitky poté, co se letos v březnu vrátila do Kyjeva. Centrum ukrajinské metropole tou dobou zažívalo vlnu násilných protestů proti tehdejší vládě prezidenta Viktora Janukovyče.

Foto: Jan Pecha , Novinky

V Praze se dražily fotografie z ukrajinského Majdanu.

Dražba snímků Oleny Kagui pořízených na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdan) vynesla 13 500 korun. Peníze půjdou na pomoc ukrajinským uprchlíkům v České republice. Někteří z nich nemají kde bydlet. OPPU řeší také případ ženy, která je v osmém měsíci těhotenství a nemá pro sebe ani dítě žádné oblečení.

Foto: Olena Kagui

v Praze proběhla benefiční akce na pomoc obětem bojů na Ukrajině. Lidé mohli podpořit postižené bojem koupí fotografie z ukrajinského Majdanu.

Na Ukrajině zůstává kvůli pokračujícímu konfliktu na východě země podle OPPU přes 50 000 lidí bez domova. Olena Kagui dodala, že uprchlíci na území České republiky přicházejí většinou jednotlivě, protože vědí, že v Čechách je bezpečno.

Foto: Olena Kagui

Peníze pro uprchlíky získala OPPU dobročinnou dražbou fotek Oleny Kagui.

Při benefičním večeru v kavárně Potrvá návštěvníkům také zahrálo na kytaru a housle ukrajinské duo a každý mohl ochutnat jídla z této východoevropské země.

Foto: Olena Kagui

Olena Kagui dražila v Praze fotky na podporu postižených obětí z ukrajinského Majdanu.

Organizátoři z OPPU také vysvětlovali, co jejich sdružení pro uprchlíky dělá a jak je případně možné běžencům pomoci. OPPU už funguje 23 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám