Hlavní obsah

Dobrá zpráva pro poštu, žertoval Sobotka o startu referenda v ČSSD

Novinky, Václav Lang
Praha

Sociální demokraté odstartovali první oficiální vnitrostranické referendum, ve kterém budou jejich členové pomocí dopisů odpovídat na tři klíčové otázky. Vedení strany v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou v pátek dopoledne oficiálně předalo na poště 22 577 podacích archů.

Foto: Václav Lang, Novinky

Vedení ČSSD (zleva) Roman Sklenák, Milan Štěch, Bohuslav Sobotka, Milan Chovanec a Martin Starec s hlasovacími lístky pro vnitrostranické referendum

Článek

„Pro Českou poštu je to určitě dobrá zpráva, stali jsme se významným zákazníkem,“ vypořádal se Sobotka s dotazem novinářů, proč v dnešní době používají pro tak široké referendum korespondenci a nezvolili spíš elektronickou cestu.

Spolu s dalšími členy vedení strany, Milanem Štěchem, Milanem Chovancem, Romanem Sklenákem a Martinem Starcem, pak předali zaměstnancům České pošty desetitisíce archů, které poputují všem členům sociální demokracie. Stranu to vyjde odhadem na 1,3 miliónu korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Členové budou v referendu odpovídat na tři otázky. Zda se mají řadoví členové podílet na sestavování volebních kandidátek, zda zavést kvóty pro ženy v politice a zda předložit zákon, který by omezil kumulaci funkcí.

Výsledky referenda potvrdí březnový sjezd strany. Sobotka nevyloučil, že by se do budoucna mohlo takto hlasovat o dalších klíčových věcech včetně programových bodů.

Zapojit se musí čtvrtina členů

„Je to historický okamžik v dějinách ČSSD,“ pochválil si Sobotka referendum. Podle něj jiné velké strany nedávají svým řadovým členům takovou možnost mluvit do závažných otázek.

Místopředseda strany a šéf Senátu Milan Štěch vysvětlil na improvizované tiskové konferenci v prostorách České pošty, jak bude hlasování probíhat.

Každý člen obdrží čtyři dokumenty. Vyplněný hlasovací lístek vloží do oranžové obálky, kterou spolu s verifikačním lístkem vloží do modré obálky, již nejpozději do konce července odešle. Zvláštní komise pak 6. srpna začne hlasy sčítat, přičemž se vždy oddělí verifikační lístek od hlasovacího, tak aby byla zaručena anonymita. I to je podle Sobotky výhoda korespondenčního referenda.

Aby bylo referendum platné, musí být účast v něm alespoň čtvrtinová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám