Hlavní obsah

Kalousek nahání poslancům strach. Zkazí jim prázdniny?

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek děsí poslance, kteří už plánují letní dovolenou. Lídři vládních stran jej totiž obviňují z přípravy obří obstrukce na mimořádné schůzi dolní komory, která se má v půlce července sejít kvůli schvalování zákona o státní službě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Kalousek ale popírá, že by šlo o obstrukci, pouze mluví o tom, že je třeba zákon „důkladně projednat“. A právě v oné jeho důkladnosti vidí koalice snahu zdržovat jednání stůj co stůj. „Vyhrožují nám velmi silnými obstrukčními praktikami. Je to sice nemilé, ale patří to k nástrojům politického souboje,“ připustil Právu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Důkladné projednání jednotlivých bodů není obstrukcí,“ oponuje Kalousek. „Vládní koalice v lednu protlačila na mimořádné schůzi služební zákon v prvním čtení. Po čtyřech měsících předložila do druhého čtení text, který s původním nemá nic společného. A nehodlá nám na projednání dát ani běžných šedesát dní, což je na hraně ústavnosti a slušnosti,“ tvrdí Kalousek.

Jak řekl Právu, chce poslance hlavně seznámit se všemi systémy služebních zákonů, jaké existují v zemích EU, a porovnat je. Takový postup není novinka. Uchýlili se k němu v minulém volebním období tehdy opoziční soc. dem., když předčítali dokola jeden z nálezů Ústavního soudu, aby oddálili hlasování o daňovém balíčku a církevních restitucích. Marně.

Schůze se může protáhnout až do srpna

Naopak úspěšná byla svého času někdejší Topolánkova ODS, která dokázala tři týdny blokovat jednání komory, aby neprošla série zákonů týkající se např. zrušení zdravotnických poplatků nebo zvýšení mateřské.

Sobotka prý již upozornil své poslance, že jednání Sněmovny může být „delší“. Jeho obavy potvrdil i šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura. „O možnosti obstrukcí se ještě poradíme,“ řekl Právu s tím, že schůze se může protáhnout až do srpna.

To by ovšem udělalo čáru přes rozpočet soc. dem. „Prvních čtrnáct srpnových dnů bylo v minulosti vždy považováno za ,bezpečné‘, a tak tam velká část našich poslanců orientovala dovolené,“ řekl Právu jejich šéf Roman Sklenák.

S účastí mohou mít problémy v případě protahování schůze i ANO a KDU-ČSL. Ačkoli šéfové klubů členy žádali, aby rekreace odložili, stoprocentní účast negarantovali. Zdravotní dovolenou ohlásil podle šéfa lidoveckého klubu Jiřího Miholy již jeden jeho poslanec.

Obstrukcím se nezabrání 

Opoziční kluby tyto starosti nemají. „Koalice má dost svých hlasů, aby si zákony schválila,“ poznamenal Kalousek. Vládní strany disponují 111 hlasy.

„Nevyčítám kolegům, že k obstrukcím chtějí přistoupit, ale jestliže tvrdí, že neměli čas na posouzení služebního zákona, nemají pravdu. My jsme komplexní pozměňovací návrh zveřejnili před měsícem a od ledna se o zákonu průběžně ve Sněmovně diskutuje,“ odmítl Sklenák protesty opozice.

Vládní koalice má jen omezenou možnost, jak obstrukcím zabránit. Může sice zkrátit řečnickou dobu pro poslance na 2x10 minut k jednomu bodu, ale toto omezení se netýká lidí s přednostním právem vystoupení, tedy i šéfů klubů.

„I kdybychom chtěli zakročit, tak Kalouskovi v předčítání dlouhých textů nezabráníme. Má přednostní právo, toho nezastavíme. Má dlouhou výdrž. Je schopný rétor a pro něj není problém mluvit hodiny v kuse,“ podotkl šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Zemanova past 

Koalice se tak dostala do časové pasti, do které se nechala začátkem roku vmanipulovat prezidentem Milošem Zemanem, když podmínil jmenování šéfa ANO Andreje Babiše do vlády urychleným projednáním služebního zákona.

Optimistou je přesto ministr pro lidská práva a autor poslední verze návrhu zákona Jiří Dienstbier (ČSSD): „Věřím, že zákon bude schválen. Kdo si vezme na svědomí to, že ČR přijde o miliardy korun evropských dotací?“ řekl tento týden novinářům.

Opozice si takový argument ale nechce nechat vnutit. „Nikde jsem neviděl žádný papír, že EU po nás chce, aby ten zákon byl účinný k 1. l. 2015. To je koaliční vymyšlenost,“ řekl Kalousek. Podle něho návrh zákona nevede k efektivní a profesionální státní správě.

„Tady zástupnými argumenty koalice tlačí svoji vlastní představu, jak své oblíbence zabetonovat ve státní správě na věčné časy,“ dodal s tím, že TOP 09 bude proto žádat přepracování zákona. Zmizet by mělo generální ředitelství státní služby na úřadu vlády. Kalousek připomněl, že po špatných zkušenostech ho už zrušili v Rakousku, Německu i na Slovensku.

Podle něho by se celý návrh měl přepsat, což je práce pro zkušené legislativce, a nikoli pro „lidovou tvořivost“ poslanců. TOP 09 bude v tom mít podporu i ODS. Současný návrh nepodpoří ani Úsvit. Podle šéfa klubu Radima Fialy ale jednání zdržovat nebudou, jen budou žádat jeho úpravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám