Hlavní obsah

Armáda tak dlouho škrtala, až jí došla munice

Právo, Oldřich Danda

Pět let vojáci mlčeli a nechali seškrtat armádu na kost. S ukrajinskou krizí a zvyšujícím se napětím ve světě se ale osmělili a začali nahlas říkat, že armáda je na dně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Minulý týden náčelník generálního štábu Petr Pavel vyrazil některým poslancům z branného výboru doslova dech, když jim bez obalu osvětlil, že v případě krize by armáda byla za pár dnů zcela bez munice.

Nejbolavějším místem je podle generála vybavení pozemního vojska, kterému chybí za čtyři miliardy munice. „Jedná se nejen o munici na výcvik, ale především o tu, která chybí v zásobách,“ uvedl Pavel na zasedání výboru.

Dodal, že je také zapotřebí 2300 balistických vest a přileb, chybí bojové dávky potravin a již tradičně výstroj, také vzdušné síly by podle něj potřebovaly doplnit munici za 1,6 miliardy.

Nejsou náboje pro pandury i gripeny 

Armáda se podle generálního štábu potýká především s nedostatkem munice pro nově zavedené zbraně. Chybí cvičné náboje do nových útočných pušek BREN 805, do kanónů umístěných na pandurech, gripenech nebo letounech L-159. V muničních skladech je pouze nadbytek ostré munice pro dosluhující samopaly vzor 58, tankové a dělostřelecké náboje.

„Vzhledem k déletrvajícím finančním restrikcím nebyl spolu s pořízením zbraní zakoupen dostatek munice,“ řekla Právu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Podle ní již několik let s veškerým úsilím pokrývají nejnutnější potřeby vojáků v misích a na cvičeních. Přičemž byly i roky, kdy byly manévry ke konci roku zrušeny, právě kvůli nedostatku munice.

„V případě vzniku nenadálé krizové situace by armáda neměla najednou dostatečné zásoby pro svou činnost na delší časový úsek,“ poznamenala Růžičková.

Celkově munice prý chybí za 13 miliard korun. Vojáci by potřebovali podle své mluvčí za dvě miliardy munici určenou na výcvik. Pro případ krize chybí v muničních skladech náboje za 10 a půl miliardy. Ty by podle propočtů generálního štábu měly vystačit na 30 dnů bojové činnosti. Tento fakt má i mezinárodní rozměr.

Česko totiž přislíbilo partnerům v NATO nebo v Evropské unii, že v případě nutnosti dokáže vyslat vyzbrojenou brigádu, která by dokázala v tvrdých bojích měsíc vyžít z vlastních zásob munice.

O pomoc by museli požádat NATO 

Ty ale nemá a musela by je v případě povolání českých vojáků do alianční akce narychlo shánět nebo požádat o zápůjčku v NATO. Podle generálního štábu nasazená brigáda musí vyjet do půl roku.

„Do té doby by musela být vyřešena i otázka munice, a to buď cestou mezinárodní spolupráce a sdílením schopností s ostatními státy Aliance,“ uvedla Růžičková. Nebo by musela vláda rozhodnout o vyhlášení strategické zakázky a oslovení jednoho dodavatele.

Vojákům mířícím do mise by byly vydány i všechny operační zásoby.

Armáda potřebuje ročně cvičnou munici za 600 miliónů a přitom může za ní utratit jen 200 miliónů ročně. Podle Růžičkové by mohl příští rok nastat obrat k lepšímu, protože ministerstvo obrany naplánovalo na nákup munice 750 miliónů korun.

„Pokud se podaří zrealizovat, byly by částečně a krátkodobě vyřešeny nejhorší problémy v oblasti výcvikové munice,“ podotkla.

Reklama

Výběr článků

Načítám