Hlavní obsah

Klíšťata jsou velmi aktivní a budou i příští týden

Novinky, bck

Aktivita klíšťat se tento týden pohybuje mezi dvěma nejvyššími stupni. Přestože vyšší teploty budou v příštích dnech lákat lidi často do přírody, rizika klíšťových onemocnění by neměli podceňovat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V pátek hlásí Český hydrometeorologický ústav stupeň rizika 9 z desetibodové škály. Od soboty do pondělí bude klíšťová aktivita jen o něco nižší, na čísle 8.

Lidé by měli podle doporučení používat repelenty, nesedat a nelehat v porostech a nevstupovat mezi keře a rostliny. Večer a ráno se doporučuje prohlídka těla. Při nejvyšším riziku pomůže úplně vynechat návštěvu lesa a pohybovat se pouze po zpevněných cestách. Informace o aktivitě klíšťat vychází ze základní předpovědi počasí a lidé je mohou zjistit na stránkách ČHMÚ.

Důležité je klíště včas odstranit

Klíšťový zánět mozku postihne v Česku šest set až tisíc lidí za rok. S boreliózou se jich ročně léčí zhruba čtyři tisíce. Proti klíšťovému zánětu mozku lze očkovat, a to i v sezóně klíšťat, proti borelióze je jediná ochrana - zakousnuté klíště včas odstranit.

Při vyndávání by lidé měli úplně zapomenout na krémy a oleje. Zcela přirozená obranná reakce klíštěte je totiž pro přenos nákazy ideální. Klíště není hned usmrceno a infekční obsah jeho střeva se může dostat do krve. Lidově se říká, že klíště se dusí a do rány se vyzvrací.

Špatně je i zažité viklání nebo točení

Nejlepší způsob, jak se zbavit zakousnutého parazita, je koupit v lékárně sadu kleštiček se speciálním roztokem. Ten klíště do dvou až pěti minut usmrtí a potom ho lze snadno pomocí kleštiček odstranit. „Díky roztoku se také uvolní zpevněný hypostom - ústrojí, kterým je klíště v pokožce přichyceno,“ uvedl vědec Bohuslav Doležal. [celá zpráva]

Změny klimatu klíšťatům vyhovují

Klíště obecné je široce rozšířeným druhem, vyskytuje se ve střední a východní Evropě, Skandinávii, Británii, Francii, Španělsku, Itálii, na Balkáně nebo v severní Africe.

Jejich aktivita se prodlužuje od časného jara až do pozdního podzimu a můžeme je objevit i ve vyšších nadmořských výškách. Podle Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí je příčinou kombinace změn klimatu nebo využití půdy. Vliv mají i počty kančích a jeleních populací.

Aktivitu klíšťat popisuje Státní zdravotnický úřad jako „podíl klíšťat, která jsou připravena k napadení hostitele, na celkové populaci klíštěte v dané lokalitě“. V rámci celé sezóny závisí na vývojových stádiích jedinců, krátkodobě se mění například podle povětrnostní situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám